Online Begraafplaatsen 3.0
BeginWesterbegraafplaats Enschede

Westerbegraafplaats, Hengelosestraat 487, 7521 AG Enschede

Begraafplaats:
Westerbegraafplaats
Adres:
Hengelosestraat 487
 
7521 AG Enschede
Gemeente:
Enschede
Provincie:
Overijssel
Coördinaten:
52,234263 6,858437
Oppervlakte (plm.):
97.100 m²
Status:
Volledig
Aantal graven:
4.152 (Inmiddels zijn 382 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Bos (46x), Nijhuis (41x), Robers (40x), Scholten (38x), Jansen (28x), ter Mors (27x), de Vries (26x), Smit (25x), Geerdink (23x), de Jong (23x)

Bekende Dode Nederlanders

Algemene Informatie

Er is een oud gedeelte dat tot 1921 bij Lonneker behoorde. Dit oude gedeelte wordt aangeduid met romeinse cijfers. Het nieuwe gedeelte bestaat uit vakken en gangen. Zij hebben elk een letter, soms gevolgd door cijfers en soms nog een letter. Aan het begin van de begraafplaats is een overzicht. Bij de zerken zelf is geen bruikbare aanduiding. De plaatsaanduiding is hier zoveel mogelijk op aangepast.

Poort Westerbegraafplaats Hengelosestraat Enschede (foto Jan de Klark)


OUDE PLATTEGROND

De naamgeving van de velden is gewijzigd. De zerken beginnen steeds met de OUDE naam van het veld. Daarom heb ik de oude plattegrond hier weer neergezet.

Nieuws over deze begraafplaats

Dagelijks graven vernield in Enschede,nu van slachtoffers vuurwerkramp
 - 23-5-2019
ENSCHEDE - De graven van vijf familieleden die omkwamen bij de vuurwerkramp zijn vernield. Het vandalisme op de Westerbegraafplaats is inmiddels dagelijkse kost.

Op de Westerbegraafplaats in Enschede zijn vorige week graven van vijf slachtoffers van de vuurwerkramp vernield. De bronzen lantaarns op de graven van de Enschede familie Ransing zijn weggehaald en de rozen die op het graf bevestigd waren, zijn vernield.

Dat schrijft familielid Brian Ransing in een emotioneel bericht op Facebook. ‘Het was al een zware week voor ons', verwijst hij naar de herdenking van de ramp. ‘Vandaag gaan mijn ouders naar de begraafplaats en dan zien ze dat de graven van mijn broertje, zusje, opa, oma en tante vernield zijn. En voor wat? Een beetje koper of brons? Hoe laag kun je zijn.’

‘Wordt alleen maar erger’
De vernielingen maken onderdeel uit van een reeks die steeds heftigere vormen aanneemt, zegt Monique Kiekenbosch, Hoofd Gemeentelijke Begraafplaatsen van de gemeente Enschede. „Het lijkt alleen maar erger te worden. We krijgen nu dagelijks meldingen van de Westerbegraafplaats. Het gaat altijd om vernieling en diefstal van koper, brons of vaasjes.”

De politie is onlangs al ingelicht, maar tast volgens Kiekenbosch ook in het duister. „Ze surveilleren extra in de omgeving, en we hebben vorige week het kenteken doorgegeven van een auto waarbij drie verdachte figuren gezien zijn. Maar dat heeft nog niets opgeleverd.”

Geen camera's
Het nemen van drastische maatregelen, zoals het gebruiken van bewakingscamera's, is nog niet aan de orde. „Allereerst vanwege de privacy van de bezoekers. Maar er is eigenlijk ook geen beginnen aan. De begraafplaats is heel groot, en er lopen dagelijks bezoekers naar binnen met een tasjes met daarin bijvoorbeeld een handstoffer of een beeldje voor op een graf. Als de dieven hun buit ook in gewone tasjes meenemen, kun je weinig met de beelden.” Ook het afsluiten van de poort heeft volgens Kiekenbosch geen zin, omdat inbrekers dan het hekwerk kapot knippen om binnen te komen.

De hoop is dan ook gevestigd op bezoekers die een oogje in het zeil willen houden. „Zie je verdachte personen of auto's, of is ergens een graf vernield, meld het dan bij de beheerders.” Die zijn elke dag tussen 07.30 uur en 16.00 uur op de begraafplaats aanwezig.

Alleen op de Wester
De golf van vernielingen en diefstallen beperkt alleen tot de Westerbegraafplaats. Van onder meer de Oosterbegraafplaats en de Rooms Katholieke Begraafplaats zijn geen meldingen gekomen. „Maar daar worden ook minder of geen nieuwe graven aangelegd.”

Het was al een zware week voor ons! Vandaag gaan mijn ouders naar de begraafplaats en dan zien ze dat het graf van me broertje, zusje, opa, oma en me tante vernield is. De bronzen lantaarns die op het graf bevestigd waren zijn weg, ook de rozen die bevestigd waren op het graf zijn vernield. Voor wat!? Een beetje koper / brons? Vieze vuile klootzakken hoe laag kun je zijn!!

Het heeft plaats gevonden op de westerbegraafplaats in Enschede aan de Hengelosestraat. Mocht iemand iets hebben gezien of weet iemand er iets van laat het me dan weten aub!!!

Bron: www.tubantia.nl

 © Kineo 2005-2019
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ