Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginJoodse Begraafpaats Dordrecht

Joodse Begraafpaats, Nieuweweg, Dordrecht

Begraafplaats:
Joodse Begraafpaats
Adres:
Nieuweweg
 
Dordrecht
Gemeente:
Dordrecht
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
51,801198 4,677885
Oppervlakte (plm.):
200 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
den Hartog (32x), Cohen (17x), Zadoks (16x), van Straten (15x), de Vries (10x), Braadbaart (9x), van Dam (8x), Meijer (7x), Breemer (7x), Duits (6x)

Algemene Informatie

Het beheer van de begraafplaats is in handen van de naast gelegen begraafplaats Essenhof. De Joodse begraafplaats is niet vrij toegankelijk.

Geschiedenis:
De eerste Joodse begraafplaats in Dordrecht is aangelegd in 1738 buiten de Sluyspoort.
In 1871 is aan de Achterweg (thans Nieuwe Weg) bij de Dubbeldamseweg een nieuwe Joodse begraafplaats ingericht omdat de oude begraafplaats in de stad gesloten moest worden.
De oude begraafplaats is in 1958 geruimd, de stoffelijke resten zijn overgebracht naar de Joodse begraafplaats aan de Nieuwe Weg. De gemeente Dordrecht neemt in 1999 het beheer van de begraafplaats over en restaureert het metaheerhuisje. Dit is in oktober 2001 heropend. Er is toen ook een gedenkplaat onthuld. In 1996 zijn op het terrein van de oude Joodse begraafplaats nog enige stoffelijke resten gevonden die zijn overgebracht naar de Joodse begraafplaats te Rotterdam.
Het voorste deel van de begraafplaats met het monument en links-achter enkele stenen van de oude begraafplaats. Op deze plaats zijn ook alle resten in een graf geplaatst welke zijn overgebracht van de oude begraafplaats.


Op de achtergrond het 'metaheerhuisje'. Hier worden de doden ritueel gereinigd en gereed gemaakt voor de begrafenis.
Boven de deur van dit huisje staat: "Ik doode en maak levend. Deut.:32 Vs.39".Het monument bij de ingang van de begraafplaats.

De tekst op de steen luidt:

'IN EERBIEDIGE HERINNERING
AAN DE LEDEN ONZER GEMEENTE
DIE DOOR DE TERREUR 1940-1945
HET LEVEN LIETEN.'
Klik hier voor de lijst met alle personen die weggevoerd zijn uit Dordrecht en Zwijndrecht.begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies