Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginJoodse Begraafplaats Elburg

Joodse Begraafplaats, Oostwal, 8081 Elburg

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Joodse Begraafplaats
Adres:
Oostwal
 
8081 Elburg
Gemeente:
Elburg
Provincie:
Gelderland
Coördinaten:
52,448693 5,837914
Oppervlakte (plm.):
500 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Lange (13x), Beem (11x), Cohen (9x), Wolff (7x), van Hamberg (7x), Vecht (5x), Rubens (4x), Förster (4x), Frank (3x), de Bruin (2x)

Algemene Informatie

Elburg Ingang

Joodse begraafplaats Elburg

De Joodse begraafplaats van Elburg is gelegen op de Oosterwal van het stadje. Hoewel de oudste grafzerk dateert uit 1768 hebben er vrijwel zeker al veel eerder ter aarde bestellingen plaatsgevonden. Er zijn aanwijzingen dat aanleg dateert uit de eerste decennia van de 18e eeuw. Tot 1843 stond er een hoge heg om de begraafplaats maar in dat jaar werd er voor 498 gulden een ringmuur omheen gemetseld. In 1904 is die muur vervangen door de huidige muur.
Rond 1940 bestond de Joodse gemeenschap van Elburg uit enkele tientallen mensen. Ongeveer de helft daarvan wist in de Tweede Wereldoorlog onder te duiken. De anderen zijn in Duitse kampen omgekomen. Een plaquette is ter nagedachtenis aan hen aangebracht op de muur van de begraafplaats. In 2002 is de dodenakker opgeknapt door de Stichting Boete en Verzoening uit Lelystad, met hulp van vrijwilligers uit Elburg. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft de begraafplaats een monumentale functie. De begraafplaats herbergt 108 grafstenen en er vinden geen bijzettingen meer plaats.
De gemeente Elburg draagt zorg voor het reguliere onderhoud.

Sinds 1855 beschikte men in Elburg over een synagoge. Na 1945 is van een Joodse gemeente geen sprake meer en kreeg een culturele bestemming. Sinds 2008 is hier het tweede Joods museum van Nederland in gevestigd onder de naam 'Sjoel Elburg'. http://www.sjoelelburg.nl

Aantal grafzerken: 109
Toegang: Afgesloten
Begraafplaats sinds 1764.

(foto Jaap van der Zee)

De toegangspoort naar de Joodse begraafplaats.

`
Op de muur van de Joodse Begraafplaats in Elburg is een plaquette die de Joodse burgers van Elburg herdenkt die omkwamen in de Tweede Wereldoorlog.


Een kijkje door het hek van de Joodse begraafplaats.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies