Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginR K Begraafplaats Wijthmen Wijthmen

R.K Begraafplaats Herfte-Wijthmen, Valkenbergweg 26, 8026 RK Wijthmen

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
R.K Begraafplaats Herfte-Wijthmen
Adres:
Valkenbergweg 26
 
8026 RK Wijthmen
Gemeente:
Zwolle
Provincie:
Overijssel
Co÷rdinaten:
52,496283 6,16016
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Mulder (15x), Lugtenberg (7x), Noordman (7x), Vosman (6x), Pot (6x), Beltman (6x), Logtenberg (6x), Beumer (6x), Diepman (6x), Habers (5x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
06-33055107
Contact:
William Meijer

Algemene Informatie

Bgp behoort bij Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand" kerk,die is gelegen aan de Valkenbergweg 26, 8026RK te Zwolle, en is een onderdeel van de Parochie Thomas a Kempis.
Net op het punt waar de Erfgenamenweg, overgaat in de Valkenbergweg, staat de Rooms Katholieke kerk van Wijthmen met de mooie naam Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand.

Achter deze, in 1950/1951 gebouwde, kerk ligt de RK Begraafplaats van het dorp. Waar de Wijthmeners in vroegere tijden aangewezen waren op de stad Zwolle, Hoonhorst of Dalfsen, vinden de overledenen sind 1943 op deze, door parochianen aangelegde begraafplaats, hun laatste rustplaats. In 1985 vond op deze dodenakker nog een grote opknapbeurt plaats.

Aan het einde van de twintigste eeuw bevond zich achter het kerkhof nog een bepaalde ruimte voor het begraven van ongedoopte kinderen. Gezien het anonieme begraven van deze kinderen, stond op een aantal van de grafjes alleen een houten kruisje zonder naam.

Binnen de Rooms Katholieke Kerk mochten ongedoopte kinderen niet in gewijde aarde worden begraven. Mede gezien het gewijzigde inzicht omtrent deze gedachtengang binnen de kerk, zijn begin jaren 2000, de kinderen herbegraven in gewijde aarde.RK begraafplaats Wijthem

Ingang hek Bgp, deze is rechts naast de kerk naar achteren.


Deze Rooms-katholieke kerk met pastorie werd ontworpen door de de architect J. Sluijmer en gebouwd tussen 1949-1950. Sluijmer bouwde in de naoorlogse periode diverse rooms-katholieke kerken in Overijssel. Sluijmer is een representant van de Bossche school. De kerk is opgetrokken in een Neo-Romaanse trant op een eenvoudige plattegrond bestaande uit een middenschip met twee zijbeuken. Aan de zijde van het altaar is een vijfzijdige apsis uitgebouwd. Aan de ingangszijde zijn er rechthoekige uitbouwtjes. De kerk is onderdeel van een groter ensemble. De kerk beschikt over een pastorie die met de kerk wordt verbonden door een laag tussenlid. Bovendien is achter de kerk ruimte ingericht voor een begraafplaats. Tevens is naast de kerke een parochiehuis en een voormalige katholieke basisschool gerealiseerd. Bijzonder aan deze kerk is de inpassing van de bebouwing in de landschappelijke context. De bebouwing vormt daarmee een krachtig ensemble in een omgeving die doet denken aan een buitenplaats. Het geheel komt wellicht in aanmerking voor de beschermde status van gemeentelijk monument.


Binnen zijde kerk

Houten kruisen van ongedoopte anonieme kinderenStrooiveldbegin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies