Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats De Sterrenberg Huis ter Heide

Begraafplaats De Sterrenberg, Amersfoortseweg, Huis ter Heide

Begraafplaats:
Begraafplaats De Sterrenberg
Adres:
Amersfoortseweg
 
Huis ter Heide
Gemeente:
Zeist
Provincie:
Utrecht
Coördinaten:
52,115478 5,275445
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Gazenbeek (2x), de Rijk (2x), Schipper (2x), Post (2x), van den Berg (2x), Hilhorst (2x), van Lunteren (2x), van Elst (1x), Everse (1x), Schreuders (1x)

Algemene Informatie

De overleden zijn in één graf herbegraven na sluiting van begraafplaats. Het is nu een gedenkplek.

De gedenkplek is een ontwerp van Mien Ruys van het gelijknamige Buro Mien Ruys Tuin & Landschapsarchitectuur BV.
Behalve het monument, nadat de grafstenen waren gerestaureerd, werden ze naar de gedenkplek overgebracht om daar een nieuwe plaats te krijgen.

De gedenkplek heeft de vorm van een cirkel, om zo een naar binnen gekeerde plek te creëren. Het ronde plein dat aangelegd werd, heeft een doorsnede van zeventien meter. De maat mocht niet te groot maar ook niet te klein zijn, voor het oproepen van een gevoel van intimiteit. Het grootste deel van het plein is nu beplant met een groene bodembedekker en daartussenin ligt een aantal grafzerken. Bij de aanleg was gekozen voor een laagblijvende rozensoort. Na een paar jaar zijn de rozen echter verwijderd. Voor de soberheid van de plek is bewust gekozen voor één soort beplanting. Het middenpunt wordt gemarkeerd door enkele struiken en er liggen enkele maaskeien. De buitenste rand van het plein is een klinkerpad ter breedte van 1.40 meter. Langs het pad staan aan weerszijden de grafzerken opgesteld. Een van deze is afkomstig van het graf van zuster Anna van der Woude, waarschijnlijk de oudste grafsteen.
Een zitbank biedt de gelegenheid om plaats te nemen en te mijmeren. De gehele gedenkplek wordt aan het oog onttrokken door bosschages, maar vormen tevens het decor voor het monument.

Vergis je niet in de plek hier boven aangegeven. Daar is het niet. Als het goed is komen er in de loop van de tijd duidelijke bewegwijzeringen op het terrein. Het ligt dicht bij de Amersfoortsteweg. Dicht bij een parkeerplek vooraan.

Er staan vitrines op de gedenkplek, met gekleurde glazen plaatjes. Die verspreiden prachtige kleuren op de grafstenen als de zon schijnt. Tevens staan er foto’s en dierbare herinneringen aan de overleden van bewoners van nu in een vitrine.


sterrenbergsterrenberg

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies