Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginRussische Erebegraafplaats Amersfoort Leusden

Russische Erebegraafplaats Amersfoort, Dodeweg 31, 3832 RE Leusden

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Russische Erebegraafplaats Amersfoort
Adres:
Dodeweg 31
 
3832 RE Leusden
Gemeente:
Leusden
Provincie:
Utrecht
CoŲrdinaten:
52,129405 5,377389
Oppervlakte (plm.):
6.500 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Trofimov (2x), Ivanov (1x), Chodjakov (1x), Bolotin (1x), Garojkov (1x), Roeditsj (1x), Kornysjev (1x), Pionkich (1x), Pitschelaoeri (1x), Tsydenov (1x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Algemene Informatie


Russisch ereveld naast de ingang van de Rusthof.
Op het Russisch Ereveld in Leusden, naast de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, liggen 865 oorlogsslachtoffers uit de voormalige Sovjetunie begraven. Vele zijn onbekende soldaten. Deze voert de vrijwilliger niet allemaal in.

In september 1941 komen op de veelosplaats bij station Amersfoort 101 krijgsgevangenen uit Centraal-AziŽ aan. De Amersfoortse bevolking weigert de Sovjetrussen met hun mongoolse gelaatstrekken als Untermenschen te beschouwen, zoals de Duitse bezetter wil. Tijdens hun verblijf in Kamp Amersfoort overlijden 24 Sovjetrussen. Op 9 april 1942 worden de overgebleven 77 gefusilleerd. Na de oorlog worden hun stoffelijke overschotten herbegraven op Rusthof.

Op het American Battlefield in het Limburgse Margraten liggen nog eens 691 Sovjetrussische krijgsgevangenen. Zij zijn in de laatste dagen van de oorlog of na de bevrijding aan ziekte bezweken in Duitse ziekenhuizen. Na de oorlog willen de autoriteiten van deze begraafplaats een permanent ereveld voor uitsluitend Amerikaanse soldaten maken. De Sovjetrussische slachtoffers worden overgebracht naar Amersfoort, waar al 101 Sovjetrussen begraven liggen.

Amersfoort fungeert dus als verzamelplaats voor in Nederland begraven slachtoffers uit de voormalige Sovjetunie. Ook de stoffelijke overschotten van 73 dwangarbeiders en Sovjetrussische soldaten in Duitse dienst worden in Amersfoort herbegraven.

Omdat op Rusthof onvoldoende ruimte is, wordt een aparte begraafplaats aangelegd. Dit Russisch Ereveld wordt op 18 november 1948 geopend door minister van oorlog W.F. Schokking.

Klik op deze regel voor de site over het boek "Kind van het Ereveld" over de zoektocht naar nabestaanden van de Russische slachtoffers welke hier begraven liggen

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies