Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginJoodse Begraafplaats Strijen

Joodse Begraafplaats , Oud Bonaventurasedijk 46, 3291CL Strijen

Begraafplaats:
Joodse Begraafplaats
Adres:
Oud Bonaventurasedijk 46
 
3291CL Strijen
Gemeente:
Hoeksche Waard
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
51,746836 4,556978
Oppervlakte (plm.):
300 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Zwarenstein (8x), Kleinkramer (6x), van Coevorden (4x), Haas (2x), Schooning (2x), den Hartog (2x), Frank (1x), Vleeschdrager (1x), van Vollenhoven (1x), de Jong (1x)

Algemene Informatie
De Joodse Begraafplaats in Strijen ligt langs de Oud-Bonaventuresedijk. Ze werd in 1895 in gebruik genomen en de eerste begrafenis vond een jaar later plaats. De Joodse gemeente was ontstaan in de 18de eeuw en was klein, maar wel zelfstandig. Sinds 1857 hadden ze een eigen synagoge aan de Kerkstraat. Voor de Tweede Wereldoorlog was het aantal Joden in Strijen al wat afgenomen. Zij die er nog waren, werden bijna allemaal gedeporteerd.
In 1948 werd de gemeente opgeheven en bij Rotterdam gevoegd. De begraafplaats werd nog tweemaal gebruikt: in 1969 en in 2002.

Op de begraafplaats staat ook een metaheerhuis*.
In de voorgevel hiervan is een steen ingemetseld, met de Hebreeuwse tekst uit JOB 3:18. In het Nederlands is dat:
"De kleine en de grote zijn daar en de knecht is vrij van zijn heer"
Met de bedoeling: hier is iedereen weer gelijk.

De Joodse Begraafplaats werd in 1996 gerestaureerd en wordt tegenwoordig door de Stichting Joods Herdenkingsmonument onderhouden.

bronnen o.a.:
W.van der Hoek,lid restauratiecommisie
www.joodserfgoedrotterdam.nl/strijen
wikipedia

NB:

Namen, data en foto's zijn met toestemming aan de website "Het Stenen Archief" ontleed.

Op de begraafplaats zijn ook de stoffelijke resten herbegraven die in 1996 op de joodse begraafplaats aan de Hoogt in Dordrecht werden gevonden. Hierbij is een herdenkingssteen geplaatst.*Een metaheerhuis of metaarhuis (in het Hebreeuws Bet Tohorah ) is een lijkenhuis dat zich bevindt op de begraafplaats.
Een metaheerhuis is bedoeld voor het ritueel reinigen van de doden. Bij deze reiniging wordt het lichaam geheel afgedekt met een laken terwijl er kommen warm water over uitgegoten worden. Slechts een beperkte groep speciaal aangestelde mensen is bij het reinigingsritueel betrokken. Op de begraafplaats wordt in het metaheerhuis een lijkrede uitgesproken. Vervolgens wordt de dode onder het reciteren van bepaalde psalmen ten grave gedragen.
Na het zeggen van enige gebeden en citaten uit de Talmoed wordt het graf door de aanwezigen gezamenlijk gedicht en wordt het kaddisjgebed door de meest directe nabestaande gezegd. Het is niet de gewoonte bloemen of kransen te leggen.
Klik op deze regel voor meer foto's van deze begraafplaats

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies