Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats van de Parochie H Antonius Abt Terheijden

Begraafplaats van de Parochie H. Antonius Abt, Markstraat, Terheijden

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats van de Parochie H. Antonius Abt
Adres:
Markstraat
 
Terheijden
Gemeente:
Drimmelen
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,642881 4,751303
Oppervlakte (plm.):
4.600 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
736 (Inmiddels zijn 174 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Rasenberg (24x), Damen (23x), van Oosterhout (22x), van Dongen (18x), van den Broek (16x), Diepstraten (16x), van Gils (15x), de Peijper (15x), Bastiaansen (14x), Weterings (12x)

Algemene Informatie

Inl.: A. van Oosterhout, tel. 076 - 5931412

Katholieke Kerk

De inwoners van Terheijden gingen vanouds in Breda ter kerke. In 1400 werd door het kapittel van Breda toestemming verleend om een rectoraatskapel in Terheijden te bouwen, die een dochterkerk van Breda was. Deze kapel werd ingewijd in 1401 en was toegewijd aan de Heilige Maria. Dit kerkje werd in de loop van de 15e en 16e eeuw uitgebreid en vergroot, en zo ontstond het huidige kerkgebouw. In 1633 werd de kerk tot parochiekerk verheven. Ze werd toegewijd aan Antonius Abt.

In 1648 werd de kerk genaast door de hervormden, die de kerk hebben gebruikt tot 1801. Toen moest de kerk worden teruggegeven aan de katholieken. Ter compensatie kregen de hervormden in 1809 een eigen kerkgebouw, een zogenaamde Napoleonskerk.

De Antonius Abtkerk werd nog gerestaureerd door Pierre Cuypers in 1877, waarbij de toren werd verhoogd. In 1922 werd de kerk beschadigd door brand, en vervolgens hersteld door Joseph Cuypers. Ook in 1949 vond herstel plaats, na oorlogsschade. In 1958 ten slotte, werd het interieur gewijzigd en werden de zij-altaren ter ere van Maria en Antonius Abt verwijderd.

Deze begraafplaats maakt deel uit van de Vijf Heiligen Parochie in de gemeente Drimmelen. Deze begraafplaats heeft ruim 700 graven waar meer dan 1000 personen begraven zijn. De begraafplaats is naast de Antonius Abt kerk te vinden. De Antonius Abt kerk is een neogotisch beeldbepalende kerk in het centrum van Terheijden.
Katholieke begraafplaats


Protestante kerk

Het in Terheijden als het “Witte Kerkje” bekend staande gebouw is als kerkgebouw in gebruik bij de Protestantse Gemeente Terheijden-Wagenberg. Daarnaast wordt de ruimte gebruikt als trouwlocatie en voor het geven van concerten e.d.. Het is een pittoresk kerkgebouw, strak en eenvoudig (- overbodige versieringen zijn niet aangebracht -) en dateert uit 1809. De kerk behoort tot de zogenaamde ” Lodewijkkerkjes “, waarvan er verscheidene in Brabant te vinden zijn.

De Antonius Abt-kerk, die reeds 152 jaar in gebruik was bij de gereformeerden (- zo werden de protestanten destijds genoemd-), moest in het jaar 1800 op last van hogerhand worden overgedragen aan de rooms-katholieken.

De Protestante Kerk heeft in dit overwegende katholieke gebied een eigen begraafplaats aan de Marktstraat. Buitenstaanders kunnen ook van de kerk gebruik maken dan gelden er aparte tarieven. De kerk staat in de volksmond bekend als het Witte kerkje van Terheijden. Naast de protestante eredienst wordt de kerk ook gebruikt als trouwlocatie en voor het geven van concerten.
Het protestante gedeelte van de begraafplaats word hier met vak V aangeduid
Protestante begraafplaatsbegin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies