Online Begraafplaatsen 3.0
BeginAlgemene Begraafplaats Oude Torenhof Alblasserdam

Algemene Begraafplaats "Oude Torenhof", Kerkstraat 207, 2951 GJ Alblasserdam

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats "Oude Torenhof"
Adres:
Kerkstraat 207
 
2951 GJ Alblasserdam
Gemeente:
Alblasserdam
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,862327 4,669019
Oppervlakte (plm.):
17.300 m²
Status:
Volledig
Aantal graven:
4.026 (Inmiddels zijn 481 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Jong (83x), Stout (67x), Bakker (59x), Smit (45x), den Boef (37x), Boon (36x), Visser (36x), Roodnat (35x), de Groot (35x), den Boer (35x)


Contactgegevens Begraafplaats:

Documenten

Algemene Informatie
De begraafplaats van Alblasserdam ligt achter De Oude Toren, aan het eind van de Kerkstraat. Er werd op die plek al begraven sedert ca. 1475.
In 1575 is de kerk door brand verwoest, slechts de toren bleef over. In 1612 is het kerkgebouw hersteld, zij het slechts tot de helft. Vanaf dat moment werd er begraven 1) in de Nieuwe Kerk (in het herbouwde deel), 2) in de Oude Kerk (het niet herbouwde deel, en 3) op het kerkhof.
In 1855 is het kerkgebouw achter de toren verlaten en afgebroken en kocht de plaatselijke overheid de grond om de begraafplaats aldaar in stand te houden.

De begraafplaats is ingedeeld in de vakken A t/m Z. Er is ook een urnenmuur, vlak achter en iets terzijde van de toren.
De vakken J en F zijn in 2002 geruimd. De gegevens van de graven in vak J zijn tijdig opgenomen en staan op deze site. Die van vak F helaas niet.

De eerste inventarisatie is gedaan in augustus 2005 door dhr. G. Ouweneel.

Hieronder de plattegrond van de begraafplaats.ondergaande zon

Uitzicht op de "oude Toren" van af de begraafplaats bij ondergaande zon.

Nieuws over deze begraafplaats

Zelf beschilderde bloempotten gestolen van graf in Alblasserdam
 - 5-6-2019
ALBLASSERDAM – Vanaf een graf op de begraafplaats in Alblasserdam zijn drie bloempotten met inhoud gestolen. De potten stonden op het graf van de moeder van Erna Bas. Erna laat weten: “Twee bloempotten waren beschilderd door mijn moeders achterkleinkinderen. Ze hadden die speciaal voor oma gemaakt en zijn zeer verdrietig. Welke onverlaten stelen van een begraafplaats?”

Eerder dit jaar vonden ook al meerdere diefstallen plaats bij de begraafplaats. Er werden toen onder meer bloemen gestolen vanaf begraafplaats De Oude Torenhof aan de Kerkstraat in Alblasserdam. Dittie Udo uit Alblasserdam bracht woensdag 13 februari 2019 een mooie boeket met roze en rode rozen naar het graf van haar dochter Ilse, die in 2014 op 27-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van longontsteking. Een paar dagen later bleken de bloemen te zijn verdwenen.

In 2017 deed een andere bezoeker van de begraafplaats ook al een oproep na een diefstal. Toen werd er een koalabeerbeeldje van een graf losgemaakt en meegenomen. Dit beeldje had een symbolische betekenis omdat de vrouw voor haar overlijden een reis had gepland naar Australië die zij –helaas- niet meer mocht meemaken.

Mensen die meer informatie hebben over één van de diefstallen, wordt verzocht om de informatie te delen met de politie via het nummer 0900-8844.
Bron: alblasserdamsnieuws.nl

 © Kineo 2005-2019
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ