Kerkhof Buiksloot, Buiksloterkerkpad 10, 1034 ZJ Buiksloot
Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Kerkhof Buiksloot
Adres:
Buiksloterkerkpad 10
1034 ZJ Buiksloot
Gemeente:
Amsterdam
Provincie:
Noord-Holland
Coördinaten:
52,401738 4,91643
Oppervlakte (plm.):
1.300 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
840 Gravenlijst
Aantal personen:
8.111 Personenlijst
Meest voorkomende namen:
Jans (130x), de Groot (75x), Cornelis (74x), Bakker (74x), Pieters (74x), Jacobs (68x), de Vries (63x), Ringeling (60x), Visser (51x), Jansz (50x)
Algemene Informatie
Oospronkelijk dorpskerkhof van Buiksloot, maar heeft ondanks de urbanisatie nog steeds haar rurale karakter behouden.Tot 1830 werd er begraven in de 193 graven in de kerk en in ongenummerde
graven op het kerkhof, vanaf 1830 werd er niet meer begraven in de kerk en werd er in 339 genummerde graven begraven op het kerkhof.
De graven liggen grotendeels om de kerk.
1977-00-00 BSL plattegrond KH
1830-07-01 BSL rolle der begrafenissen den eerste july 1830
De Buikslootse elite uit de 19e eeuw.
1888-09-22 jean samuel magnin oud archivaris graf BSL-103
"Funeraire reflectie van het dagelijks leven van Buiksloot, een intrinsieke benadering"
Het kerkhof is drie keer vergroot om in de begraafbehoefte te voorzien.
Buiksloot was een dynamisch dorp. Het begraafregister is doorspekt met aantekeningen van
mijn voorgangers, aantekeningen die een beeld doen opdoemen van hectiek die eigen is aan
een havenstad, de vermeldingen van schepen met de namen van schepen, schippers, commandeurs
en capiteijns maken het mogelijk een scheepsregister aan te leggen van schepen die de haven van Buiksloot de afgelopen drie eeuwen aandeden. Opvallend zijn de vermeldingen van
de walvisvaarders (Straat Davids Reijze en Groenlandvaarders), voorts bevestigen de vele aanvoeren van overledenen "van een schip" de bijnaam van het kerkhof van Buiksloot: "de
Kapiteinshemel". De vele vermeldingen van drenkelingen benadrukken dat het water niet alleen een vriend maar ook een vijand was. Bijzonder is wel de aantekening uit 1741: " verdronken onder het ijs bij de galg. Na het uitspreken van de doodstraf door de Vierschaar van Amsterdam werden criminelen, daar viel zowat alles onder, opgehangen aan de galg aan de overzijde (Amsterdam Noord). Niet ver van deze galg bevond zich het Tolhuijs, een zeer populaire uitspanning, meer dan 20 vermeldingen in het begraafregister verwijzen naar overleden bewoners en medewerkers van het Tolhuijs. Bijnamen werden ook vermeld: neef Lik en maffe Saar staan voor de eeuwigheid geregistreerd. Het luiden van de klok en het vermelden van werklocaties zoals de kogelgieterij, traankokerij en hagelgieterij werden opgetekend. Overleden uit het Weeshuijs en overleden kindjes die te min waren in Buiksloot dragen bij aan de grote diversiteit van de aantekeningen gemaakt door de doodgravers van de afgelopen drie eeuwen. Er werd niet geschuwd een term als een "een kind van een arm wijf", een geweesen hondenslaagster, een lijk dat alhier is komen aandrijven, een bedelaar, te vermelden in het begraafregister.
Opvallend zijn de vele vermeldingen van religies, rooms, gereformeerd, mennonists, walig, Luthers en als toetje de term: "extra religie".
Macabere bijzonderheid: het afgezette been van Hendrik Dierdorp in 1836 onder Hessel Dierdorp begraven in graf 124; bij begraven van Hendrik Dierdorp in 1871 is zijn afgezette been alsnog herbegraven bij (eigenaar) Hendrik Dierdorp.
Boudewijn Buch schrijft in "Steeds verder weg" hoofdstuk "Dode mensen in stukjes" een bijzonder verhaal over de wederwaardigheden van geamputeerde ledematen, hier moest ik aan denken bij het lezen van de opmerkingen van de doodgraver van Buiksloot.
Kortom het lezen van de aantekeningen schetst een romantisch en informatief beeld van deze ingetogen, historisch beladen, plek in het steeds stedelijker wordend Amsterdam Noord. Het lijkt mij belangrijk om van dit kerkhof de historische waarde te benadrukken als tegenhanger van een maatschappij waar de waan van de dag het lijkt te gaan winnen van de echt belangrijke zaken in het leven.
Het kerkhof van Buiksloot is omringd door bomen struiken en coniferen, ideaal voor vogels, bij diverse bezoeken waren boomkruipers voedsel aan het zoeken op de muren van de kerk.
Twee maal in de jaren 80 stonden er in het voorjaar tientallen morieljes (paddestoelen) in het gras.
Over het algemeen werd de "natuurlijke" mortaliteit geschat op 40 pro mille, het aantal inwoners van Buiksloot werd bepaald op 625 (Simon Hart) het aantal sterfgevallen moet dan uitkomen op 25-30 jaarlijks. Voor Buiksloot moet dit aantal worden gecorrigeerd door de vele "importdoden" van de schepen en de vele doden die uit Amsterdam afkomstig waren en te Buiksloot werden begraven. De natuurlijke mortaliteit kwam ten einde vanaf 1875, toen door de vooruitgang van de medische kennis de sterfte afnam van 40 pro mille naar 20 pro mille en vervolgens daalde tot 10 pro mille kort na de 2e wereldoorlog om vervolgens uit te komen op 8 pro mille in 2000.
De ligging van Buiksloot zeer nabij Amsterdam met het IJ als natuurlijke scheidslijn heeft onmiskenbaar grote invloed gehad op het dagelijks leven van Buiksloot. Het spreekt vanzelf dat ook voor het begraven in de kerk en op het kerkhof van Buiksloot de invloed van Amsterdam zeer nadrukkelijk is geweest.
Terugkerend naar de periode 1695-1830 zijn op het "oude kerkhof" 3802 overledenen begraven, dat komt neer op gemiddeld 33 begravingen per jaar. De 5 drukste begraafjaren zijn 1722 met 93 begravingen, met in augustus 16 als drukste maand. 1727 met 92 begravingen, met 23 begravingen in oktober 1728 met 92 begravingen, met in april maar liefst 26 begravingen. 1719 met 72 begravingen met in juni 10 begravingen. 1710 68 begravingen, met in mei 9 begravingen.
Een en ander geeft aan dat inclusief de periode 1300-1695 het "oude kerkhof" in totaal voor 10.000 overledenen de laatste rustplaats moet zijn geweest.
De stilste maand in de periode 1695-1830 is februari geweest, de drukste maand is augustus.
De drukste jaren en maanden zullen ongetwijfeld corresponderen met grote sterfte te gevolge van epidemieën.
Het kerkhof vormt samen met de fraaie kerk een stiltegebied in de Amsterdamse wijk "de Banne".
In de kerk liggen vele zerken. Grote Claes vormt een mysterie, wanneer leefde deze man in Buiksloot?
BSL-KG-000 ... Groote Claes en huismerk
Beeld
BSL KG-000 graf ... Antje Alkmaar met huismerk 01
Beeld
BSL KG-000 graf ... Marry Cornel
BSL KG-000 graf ... Pieter Vredenhuys
BSL KG-021 Zaartje Reynders ook nog graf 074 zichtbaar