Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginKerkhof NH Kerk Nootdorp

Kerkhof NH-Kerk, Dorpsstraat 36, 2631 CT Nootdorp

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Kerkhof NH-Kerk
Adres:
Dorpsstraat 36
 
2631 CT Nootdorp
Gemeente:
Pijnacker-Nootdorp
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
52,042955 4,394655
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
192 (Inmiddels zijn 27 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Post (23x), Steeneveld (16x), van Velzen (8x), Wiegel (6x), Lamens (6x), van den Berg (6x), Braat (5x), van der Gaag (5x), van Tilburg (5x), Struijk (5x)

Algemene InformatieHet kleine kerkhof bevat een 150 tal monumenten. De foto's zijn gemaakt door Henk Rolvink.

Dorpskerk Nootdorp

De Dorpskerk van Nootdorp is een Nederlandse Hervormde kerk (van oorsprong Katholiek) en staat in de Dorpsstraat van het Zuid-Hollandse plaatsje Nootdorp. Het heeft een rijke historie en bezit historisch waardevolle elementen. De kleine gemeenschap van Nootdorp heeft door de eeuwen heen telkens inspanningen moeten leveren om dit gebouw een belangrijk religieus ontmoetingspunt te laten zijn en blijven. De geschiedenis van dit gebouw laat dit zien.

Het allereerste kerkje en de periode daarna
Op basis van hetgeen we nu weten is Nootdorp als ontginningsnederzetting aan het eind van de 11e, begin 12e eeuw gesticht. Hoogstwaarschijnlijk bouwden de ontginners tussen 1225 en 1250 op de huidige plek een klein kerkje. Het was gebouwd op de wijze waarop toen ook woningen werden gebouwd: van houten staanders met muren van elzenhouten vlechtwerk, aangesmeerd met klei, en een rieten dak. De levensduur van dergelijke gebouwtjes was niet zo lang, hooguit enkele decennia.

Een echt stenen gebouw met tóren
In 1547 krijgen de inwoners van Nootdorp onder pastoor Jochem een kerk met een echte stenen toren, gebouwd in een romaanse stijl. Deze toren is al bijna vijf eeuwen het karakteristieke middelpunt van de Dorpsstraat. Direct daarna wordt ook de kerk in steen opgetrokken.
Na de reformatie in Nootdorp in 1577 stellen de verkoop van de grond en schenkingen de dorpsgemeenschap in staat de kerk geheel op te knappen en opnieuw in te richten. Gebrandschilderde wapenglazen gaan de kerk sieren en in 1591 krijgt de kerk aan de buitenkant een ‘horologie’ (uurwerk).
Aan het begin van de 18e eeuw blijkt de kerk weer opnieuw toe aan een grote verbouwing. Dan wordt ook de ingang verplaatst van de toren naar de zijkant, waar een portaal wordt aangebouwd.
In 1894 wordt de kerk met uitzondering van de toren geheel afgebroken. De nieuwbouw loopt voorspoedig: 6 maanden na de 1e steenlegging op 1 oktober 1894, door ds. Van ‘t Hooft, wordt de kerk geheel vernieuwd weer in gebruik genomen.
De toren van de kerk is officieel een rijksmonument.Gedenkteken

Op de begraafplaats is een gedenkteken ter nagedachtenis aan allen die ooit begraven lagen op deze begraafplaats.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies