Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginOude algemene begraafplaats Bathmen

Oude algemene begraafplaats, Deventerweg, 7434 Bathmen

Begraafplaats:
Oude algemene begraafplaats
Adres:
Deventerweg
 
7434 Bathmen
Gemeente:
Deventer
Provincie:
Overijssel
Co÷rdinaten:
52,251528 6,283083
Oppervlakte (plm.):
5.400 m²
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Willemink (4x), Roeterdink (3x), Reilink (3x), Maats (3x), Bronsvoort (3x), Goorman (3x), Kloosterboer (3x), Wiltink (2x), Teela (2x), Denneboom (2x)

Algemene Informatie

De oude begraafplaats van Bathmen is van algemeen cultuur- en architectuurhistorisch belang. Onder andere vanwege de herinnering aan belangrijke Deventer families, de gaafheid van het hele complex en de aanwezigheid van aaneengesloten grafzerken.

De begraafplaats is een Rijksmonument uit 1831 en een groene oase in het hart van Deventer. Er zijn tal van monumentale bomen en bijzondere planten te vinden als hemelboom, doodsbeenderenboom, zogenaamde stinzenflora als bostulp, daslook en holwortel, en zeldzame korstmossen op grafzerken. Sinds 1918 worden er geen graven meer uitgegeven.

Links van de huidige ingang van de begraafplaats werd in een kruisvorm een houten opzienershuis gebouwd met een woonkamer, deel, beestenstal en een lijkenkamer. Bij de uitbreiding van de begraafplaats in 1894 werd een nieuw opzienershuis gebouwd. Daarin zijn nu nog steeds de oorspronkelijke 3 gietijzeren ornamenten met symbolen van de vergankelijkheid van het leven te vinden: een slang, vlinder, zandloper, schedel en zeis.

Impresssie oude begraafplaats Bathmen

Fotograaf van deze fraaie (ingezonden) foto is onbekend.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies