Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginKerkhof NH Kerk Jorwerd

Kerkhof NH Kerk, , Jorwerd

Begraafplaats:
Kerkhof NH Kerk
Adres:
 
Jorwerd
Gemeente:
Súdwest-Fryslân
Provincie:
Friesland
Coördinaten:
53,145593 5,711173
Oppervlakte (plm.):
2.900 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Groot (16x), de Boer (12x), Hogenbrug (9x), de Vries (8x), Greydanus (7x), Hiemstra (7x), Meinsma (7x), de Jong (6x), van Tuinen (5x), Boltjes (4x)

Algemene Informatie

Jorwerd
Jorwerd - noordzijde van Sint Radboudkerk.
De toren stortte eens in tijdens verbouwingswerkzaamheden in 1951 en is herbouwd in 1954. Financiering van de herbouw gebeurde door een jaarlijks openluchttoneelstuk te houden in de tuin van de notaris, een initiatief van dorpsgenote Gais Meinsma-Greydanus, die nu begraven ligt in rij 11. De openluchttoneelstukken worden ook nu nog elk jaar gehouden.


De patroonheilige van de kerk was Radboud. De romaanse tufstenen kerk met zadeldaktoren uit de 12e eeuw onderging daarna romanogotische wijzigingen. In het interieur bevinden zich twee herenbanken en een kansel uit de 17e eeuw. In de toren hangt een klok uit 1394 en een klok uit 1749. Aan de zuidgevel hangt een zonnewijzer. De kerk is eigendom van de Stichting Alde Fryske Tsjerken. De kerk is sinds 2012 onderdeel van de stichting Nijkleaster (nieuw klooster). Dit is een bezinningscentrum, verbonden aan de plaatselijke gemeente van de Protestantse Kerk in Nederland.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Sint-Radboudkerk_(Jorwerd)Bij het betreden of verlaten van de begraafplaats valt de vreemdgevormde aluminium zerk op, vooral in combinatie met de erachter liggende kleine ronde grafsteen. Samen lijken zij een ‘oog’ te vormen. De kleine ronde zerk is die van Geiske ‘Gais’ Meinsma.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies