Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginOude Begraafplaats Hoge Wal Woerden

Oude Begraafplaats Hoge Wal, Hoge Wal, 3441 Woerden

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Oude Begraafplaats Hoge Wal
Adres:
Hoge Wal
 
3441 Woerden
Gemeente:
Woerden
Provincie:
Utrecht
Coördinaten:
52,087894 4,887128
Oppervlakte (plm.):
2.500 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Doorn (7x), Blok (6x), Brunt (6x), de Koning (4x), van Lange (4x), Kalsbeek (3x), de Goederen (3x), Baelde (3x), Mijnlieff (2x), van der Quast (2x)

Algemene Informatie

Informatie



De oude algemene begraafplaats aan de Hoge Wal is een rijksmonument en is gebouwd op een bolwerk van de voormalige vestingwal “Holle Bolwerk'. De rechthoekige begraafplaats wordt omzoomd door hoge bomen en struiken. De ingang van de begraafplaats wordt gevormd door een classisistisch poortgebouw. In dit poortgebouw bevinden zich een links naast de ingang een opslagruimte. Aan de rechterzijde is een baarruimte. De ingang wordt afgesloten door een smeedijzeren hek. Boven de ingang is een afbeelding van een vlinder te vinden.

De begraafplaats is erg in verval. Het poortgebouw en het hekwerk zijn gerestaureerd in 2011. Mogelijk wordt de begraafplaats opgeknapt en wordt het een stiltetuin. De begraafplaats is op slot. Voor een bezoek kunt u contact opnemen met de afdeling Burgerzaken van de gemeente Woerden, tel. (0348) 42 84 54.

Hier rechts een foto van het poortgebouw van voor de restauratie.



Geschiedenis



Op 11 januari 1829 is de begraafplaats aan de Hoge Wal geopend. De eerste begraving vond diezelfde dag nog plaats. In het grafboek staat: 11 januari. Een kint van Aart Blonk Wz., welke is de eerste welke op dhet burgerlijke kerfkhoff is begraven. En lijd op de eerste rang.

Zowel de Nederlands Hervormde als de Rooms-katholieke gemeenten in Woerden wilden in 1828 aanvankelijk buiten de stad, aan de noordzijde op de buitenwal, een eigen begraafplaats aanleggen. Hiervoor werd uiteindelijk een perceel op de buitenwal geschikt bevonden.

De Gedeputeerde Staten vroeg ongeveer gelijkertijd aan het gemeentebestuur waar de plannen bleven voor een algemene begraafplaats waar andersdenkenden en vreemdelingen begraven konden worden. De Hervormde gemeente zag echter al snel af van het aanleggen van een eigen begraafplaats. Hierdoor besloot het gemeentebestuur de locatie te benutten voor een algemene begraafplaats. De katholieke begraafplaats is er er ook gekomen en ligt er pal naast (deze is nog steeds in gebruik).



Voor een bedrag van fl. 1000,00 werd de begraafplaats in 6 weken tijd aangelegd. Verder werd er fl. 100,00 uitgetrokken voor jaarlijks onderhoud en fl. 200,00 voor de Hervormde gemeente voor gederfde inkomsten uit begraven in de kerk. Per 1 januari 1929 was het namelijk wettelijk verboden om nog in de kerk te begraven. Vandaar dat bij de aanleg haast was geboden.

In 1830 werd het poortgebouw opgeleverd en in 1875 verbouwd. In 1936 werd, door ruimtegebrek, een nieuwe algemene begraafplaats aan de Meeuwenlaan in gebruik genomen.



Hiernaast (boven) een oude foto met uitzicht vanaf het plantsoen te Woerden naar de Hoge Wal (anno 1912) met in de verte het witte poortgebouwtje van de begraafplaats.

Daaronder 2 foto's van de begraafplaats in huidige staat. Alles is ernstig in verval. Graven zijn verzakt, stenen gebroken. Veel stenen zijn onleesbaar geworden.



Begrafenis van Marigje Snelleman-Baumann


Hieronder een paar foto's van de begrafenis van Marigje Snelleman-Baumann in mei 1955. De foto's zijn ter beschikking gesteld door N.C. Schouten Hoogendijk.


1.

2.

3.

Nieuws over deze begraafplaats

Na grote renovatie publiek vaker welkom op Hoge Wal
11-4-2024 - (bron: AD-Woerden)
Na grote renovatie publiek vaker welkom op Hoge Wal
Monumentale begraafplaats herbergt vele verhalen


Historische begraafplaats Hoge Wal in Woerden is zaterdag open voor publiek. Deze laatste rustplaats, in gebruik genomen in 1829 en waar meer dan zesduizend mensen begraven zijn, is in de afgelopen jaren volledig gerenoveerd.
door: BRAM IMMERZEEL

Het rijksmonument is normaal gesproken alleen op Monumentendag toegankelijk, maar dit jaar zijn er meer mogelijkheden om het te bezoeken. Tot en met september is de begraafplaats elke tweede zaterdag van de maand open, onder toezicht van gidsen van Het Gilde Woerden. ,,De plek heeft een ongelooflijke historie. Er zijn zoveel verhalen over te vertellen'', zegt gids Gerrit van Oudenallen.

Uitzondering
Al lange tijd wordt de begraafplaats niet meer gebruikt. Tot de jaren zeventig werden er nog wel begrafenissen gehouden, al ging het toen vooral om bijzettingen in al bestaande familiegraven, legt Van Oudenallen uit. ,,In 2002 was de laatste. Dat was wel echt een uitzondering van iemand die in een bestaand familiegraf kwam."

Vanaf de jaren zeventig werd het terrein dan ook niet meer onderhouden. Grafstenen verzakten, scheurden of braken. Toch werd de locatie in 2000 een rijksmonument. Negen jaar later werd het poortgebouw opgeknapt. ,,Er was toen een boom op de poort gevallen. Die was daardoor helemaal kapot.'' Hoewel het hek en de poort direct werden opgeknapt, leken de vervallen graven wel vergeten.

Toch lag dat iets anders, vertelt de gids. ,,Omdat er in 2002 nog iemand begraven was, mocht er nog niks aan de graven gebeuren. De eerste tien jaar geldt er namelijk grafrust. In 2012 zouden ze pas mogen beginnen aan het terrein en dat was in eerste instantie ook het idee. Maar door de crisis was het geld op, waardoor die renovatie nog eens tien jaar op zich liet wachten.''

Scholierendag
Jaarlijks, voorafgaand aan Open Monumentendag, is er de scholierendag. Ruim elfhonderd kinderen komen dan naar monumenten in Woerden kijken, waaronder ook begraafplaats Hoge Wal. Eén moment zal gids Van Oudenallen nooit meer vergeten.

,,Ik was aan het uitleggen over 'de kist' waarin vroeger de armere mensen werden begraven. Die werd boven het graf gehouden en dan ging de klep aan de onderkant open. Dan viel de overleden persoon zo het graf in. Veel kinderen vinden dat een eng verhaal, maar twee Marokkaanse meisjes van rond de 11 jaar oud niet. 'In onze cultuur gaat dat ook op die manier', zeiden ze. Toen liet ik ze aan de hele groep uitleggen hoe dat dan in hun cultuur gaat. Alle kinderen hingen aan hun lippen. Dat is toch wel waar je het voor doet als gids. Ik kan ze wel wat vertellen, maar als een leeftijdgenoot het vertelt, komt het pas echt binnen.''

Vier klassen
Vroeger werd er op de begraafplaats begraven in vier klassen. Dat verschil is op Hoge Wal nog altijd goed te zien. Waar de graven van de hoogste klasse, van onder anderen oud-burgemeester Bredius en tal van directeuren, bedekt zijn met een grote grafsteen, staat er op de graven van de mensen uit de vierde klasse slechts een paaltje.

,,Graven van de vierde klasse werden ook zes keer hergebruikt. Wanneer de zevende in het graf moest, werd de plek leeggemaakt en werden de overblijfselen in de knekelput gegooid'', legt Van Oudenallen uit.

In het poortgebouw van de oude algemene begraafplaats is een expositie. Daar staan onder meer alle namen van overledenen die op deze plek begraven zijn genoteerd.

De begraafplaats is elke tweede zaterdag van de maanden april tot september open tussen 13.00 en 15.00 uur.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies