Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginOude Begraafplaats Hoge Wal Woerden

Oude Begraafplaats Hoge Wal, Hoge Wal, 3441 Woerden

Begraafplaats:
Oude Begraafplaats Hoge Wal
Adres:
Hoge Wal
 
3441 Woerden
Gemeente:
Woerden
Provincie:
Utrecht
Coördinaten:
52,087894 4,887128
Oppervlakte (plm.):
2.500 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Doorn (7x), Blok (6x), Brunt (6x), de Koning (4x), van Lange (4x), Kalsbeek (3x), de Goederen (3x), Baelde (3x), Mijnlieff (2x), van der Quast (2x)

Algemene Informatie

InformatieDe oude algemene begraafplaats aan de Hoge Wal is een rijksmonument en is gebouwd op een bolwerk van de voormalige vestingwal “Holle Bolwerk'. De rechthoekige begraafplaats wordt omzoomd door hoge bomen en struiken. De ingang van de begraafplaats wordt gevormd door een classisistisch poortgebouw. In dit poortgebouw bevinden zich een links naast de ingang een opslagruimte. Aan de rechterzijde is een baarruimte. De ingang wordt afgesloten door een smeedijzeren hek. Boven de ingang is een afbeelding van een vlinder te vinden.

De begraafplaats is erg in verval. Het poortgebouw en het hekwerk zijn gerestaureerd in 2011. Mogelijk wordt de begraafplaats opgeknapt en wordt het een stiltetuin. De begraafplaats is op slot. Voor een bezoek kunt u contact opnemen met de afdeling Burgerzaken van de gemeente Woerden, tel. (0348) 42 84 54.

Hier rechts een foto van het poortgebouw van voor de restauratie.GeschiedenisOp 11 januari 1829 is de begraafplaats aan de Hoge Wal geopend. De eerste begraving vond diezelfde dag nog plaats. In het grafboek staat: 11 januari. Een kint van Aart Blonk Wz., welke is de eerste welke op dhet burgerlijke kerfkhoff is begraven. En lijd op de eerste rang.

Zowel de Nederlands Hervormde als de Rooms-katholieke gemeenten in Woerden wilden in 1828 aanvankelijk buiten de stad, aan de noordzijde op de buitenwal, een eigen begraafplaats aanleggen. Hiervoor werd uiteindelijk een perceel op de buitenwal geschikt bevonden.

De Gedeputeerde Staten vroeg ongeveer gelijkertijd aan het gemeentebestuur waar de plannen bleven voor een algemene begraafplaats waar andersdenkenden en vreemdelingen begraven konden worden. De Hervormde gemeente zag echter al snel af van het aanleggen van een eigen begraafplaats. Hierdoor besloot het gemeentebestuur de locatie te benutten voor een algemene begraafplaats. De katholieke begraafplaats is er er ook gekomen en ligt er pal naast (deze is nog steeds in gebruik).Voor een bedrag van fl. 1000,00 werd de begraafplaats in 6 weken tijd aangelegd. Verder werd er fl. 100,00 uitgetrokken voor jaarlijks onderhoud en fl. 200,00 voor de Hervormde gemeente voor gederfde inkomsten uit begraven in de kerk. Per 1 januari 1929 was het namelijk wettelijk verboden om nog in de kerk te begraven. Vandaar dat bij de aanleg haast was geboden.

In 1830 werd het poortgebouw opgeleverd en in 1875 verbouwd. In 1936 werd, door ruimtegebrek, een nieuwe algemene begraafplaats aan de Meeuwenlaan in gebruik genomen.Hiernaast (boven) een oude foto met uitzicht vanaf het plantsoen te Woerden naar de Hoge Wal (anno 1912) met in de verte het witte poortgebouwtje van de begraafplaats.

Daaronder 2 foto's van de begraafplaats in huidige staat. Alles is ernstig in verval. Graven zijn verzakt, stenen gebroken. Veel stenen zijn onleesbaar geworden.Begrafenis van Marigje Snelleman-Baumann


Hieronder een paar foto's van de begrafenis van Marigje Snelleman-Baumann in mei 1955. De foto's zijn ter beschikking gesteld door N.C. Schouten Hoogendijk.


1.

2.

3.


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies