Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginProt Kerkhof Den Hoorn

Prot. Kerkhof, Kerkstraat 5, 1767 AD Den Hoorn

Begraafplaats:
Prot. Kerkhof
Adres:
Kerkstraat 5
 
1767 AD Den Hoorn
Gemeente:
Texel
Provincie:
Noord-Holland
Co÷rdinaten:
53,0263 4,75149
Oppervlakte (plm.):
2.400 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
210 (Inmiddels zijn 31 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Lap (36x), Boon (16x), Kikkert (14x), Kok (13x), Jonker (13x), Drijver (12x), Bruin (11x), de Jager (10x), Duinker (8x), Troost (8x)

Algemene Informatie

Noorse drenkeling


Ingang Begraafplaats

Het is opvallend dat het kerkje buiten het centrum van het dorp ligt. In het verleden lag het echter wel midden in het dorp, Den Hoorn was toen veel groter. Toen de zeevaart sterk verminderde, kwamen veel huizen leeg te staan, waarna deze werden gesloopt.
Op het kerkhof zijn veel verschillende soorten grafmonumenten te zien. Er wordt tot op de dag van vandaag nog steeds begraven.


De Hervormde kerk, het beroemde witte kerkje, werd in het begin van de 15e eeuw gebouwd op de plaats van een houten kapel, die in 1409 was afgebroken. De kerk was gereed in 1425 en werd 25 jaar later voorzien van een toren. Later ging deze toren tevens dienst doen als baken; ook nu nog is de toren voorzien van een drietal lampen ten behoeve van de scheepvaart.


In de 17e eeuw werd het koor afgebroken en vervangen door een rechte muur. Het jaartal 1646 in de muurankers herinnert hieraan. De torenklok van de kerk werd gegoten in de 15e eeuw. In de Tweede Wereldoorlog moest de klok worden ingeleverd bij de Duitse bezetter. Hij werd met nog 200 andere klokken verscheept. De schipper liet echter bij Urk zijn schip zinken en na de oorlog zijn alle klokken weer geborgen.
NH kerk Den Hoorn


Overzicht Begraafplaats


Overzicht Begraafplaats


Overzicht Begraafplaatsbegin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies