Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginJoodse Begraafplaats Tiel

Joodse Begraafplaats, Voor de Kijkuit, Tiel

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Joodse Begraafplaats
Adres:
Voor de Kijkuit
 
Tiel
Gemeente:
Tiel
Provincie:
Gelderland
Co÷rdinaten:
51,890775 5,432303
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Cohen (17x), de Winter (11x), Hijmans (10x), Gersons (8x), van Buuren (7x), Manassen (6x), Kalker (6x), van Blijdenstijn (6x), van de Kop (5x), van Dijk (5x)

Algemene Informatie

Ingang Begraafplaats

Aantal grafzerken: 160, Toegang: Afgesloten.

Foto: Jaap van der Zee

Omschrijving onderdeel A:
De BEGRAAFPLAATS omvat twee rechthoekige grafvelden die elkaar in een rechte hoek raken over een lengte van enkele meters. Het hele terrein is omgeven door een bakstenen muur met steunberen. De muur is in verschillende fasen opgemetseld, wat onder meer blijkt uit de afdekking van de muur met of zonder ezelsrug. De begraafplaats kenmerkt zich door een sobere aanleg en bestaat overwegend uit staande grafzerken in rijen. Deze rijen liggen haaks op een pad dat vanuit het metaarhuisje een rechte lijn door het snijpunt van de twee grafvelden maakt. De zerken zijn overwegend van het eenvoudige hardstenen type en aan de bovenzijde recht, rondboogvormig of segmentboogvormig afgesloten. Andere zerken hebben een keperboogvormige afsluiting met oorstukken. De meeste zerken zijn voorzien van een tekst in zwartgeschilderde reliŰfletters binnen iets verdiepte velden. Sommige grafzerken hebben een gebosseerd oppervlak. De meeste zerken op het noordelijke gedeelte staan met de tekstzijde van het huisje afgekeerd. Op het oostelijke gedeelte staan de zerken met de tekst naar het huisje toe gericht. De begraafplaats kent geen beplanting. Nabij het metaarhuisje bevindt zich een na-oorlogs monument voor de joodse slachtoffers uit 1942-1944.
Waardering JOODSE BEGRAAFPLAATS (complexonderdeel A) uit 1827-1828, vergroot in 1868
-Van architectuurhistorische waarde als gaaf en goed voorbeeld van een begraafplaats waarin de typische kenmerken van een negentiende-eeuwse Joodse begraafplaats herkenbaar zijn, zoals een eenvoudig omsloten grafveld met eenvoudig vormgegeven zerken in rijen. De graftekens bezitten een collectieve betekenis voor het typische karakter van de begraafplaats door hun materiaalgebruik, eenvoudige vorm en situering.
-Van stedenbouwkundige waarde als hoofdonderdeel van het complex, dat aan de Voor de Kijkuit een beeldbepalende rol speelt.
-Van cultuurhistorische waarde binnen de funeraire geschiedenis, als goed typologisch voorbeeld van een Joodse begraafplaats en vanwege de op de graftekens aanwezige genealogische gegevens.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Overzicht Begraafplaats

Foto: Jaap van der Zee

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies