Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginValthe Valthe

Valthe, Odoornerweg 3, 7872 PA Valthe

Begraafplaats:
Valthe
Adres:
Odoornerweg 3
 
7872 PA Valthe
Gemeente:
Borger-Odoorn
Provincie:
Drenthe
Co÷rdinaten:
52,842202 6,874708
Oppervlakte (plm.):
2.300 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
234 (Inmiddels zijn 3 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Vos (12x), Kiewiet (10x), van Lottum (7x), Grooten (7x), Boekholt (6x), Venema (5x), Jonkman (5x), Bruining (4x), Klein (4x), Bakker (4x)

Algemene Informatie

De begraafplaats ligt in het z.g.n. Zefatbosje. De naam herinnert aan de verzetsstrijder Albertus Zefat, die in het Valtherbos joodse onderduikers verborg en verzorgde. Voor deze verzetsdaad is hij op 27 juli 1944 op de leeftijd van 51 jaar, doodgeschoten door de bezetters aan de rand van dit bosje. In het Valtherbos is een monument opgericht ter herinnering aan hem en de joodse onderduikers. (Valtherbos volg: Onderduikershol')
De eerste plannen voor de aanleg van deze begraafplaats dateren al van 1940. De gemeente stelde voor om een bosperceel in Valthe aan te kopen voor dit doel. Van enkele landeigenaren kocht men de grond aan met name van de families Hut, Keveling, Strating en Kuipers. Architect Vroom uit Haren werd ingehuurd voor het ontwerp.
Bezwaren tegen de aanleg van de begraafplaats werden ingediend door de Hervormde Gemeente te Odoorn. Men was van mening dat een begraafplaats dicht in de buurt van pastorie en kerk behoorden te zijn. Dit met het oog op kerkelijke uitvaarten en het luiden van de klok.
Het gemeentebestuur weerlegde hun argumenten. Men was van mening dat de begraagfplaats van Odoorn, waar tot nu toe de inwoners van Valthe werden begraven, te ver weg lag. In die tijd was het de gewoonte om van het sterfhuis naar de begraafplaats te lopen. Een afstand van 4 km. Men wilde daarom de inwoners van Valthe tegemoet komen, door in het dorp een eigen begraafplaats te creŰren. Het 4 ha. grote terrein werd geschikt gemaakt door de Heidemaatschappij in 1949 met subsidie van de Rijksdienst voor het Uitvoeren van Werken (D.U.W.)
Door allerlei omstandigheden is het plan lange tijd vertraagd. Pas in 1960 is er een nieuw besluit genomen om de begraafplaats te realiseren.
In 1962 heeft de eerste teraardebestelling plaatsgevonden. Een kleinschalige begraafplaats, maar zeer rustiek gelegen in een klein bosperceel.
(Met dank aan de archivaris van de Gemeente Borger-Odoorn)Kunstwerk Begraafplaats ValthePlattegrond begraafplaats. AIII = Vak + rij.


Gemeentelijke Begraafplaats


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies