Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginKerkhof NH Kerk Noordeloos

Kerkhof NH-Kerk, , Noordeloos

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Kerkhof NH-Kerk
Adres:
 
Noordeloos
Gemeente:
Molenlanden
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,90511 4,941362
Oppervlakte (plm.):
1.000 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
443 (Inmiddels zijn 31 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Jong (42x), Bikker (41x), Blokland (40x), Slob (23x), den Hartog (23x), de Groot (20x), Trappenburg (19x), Wallaard (17x), Terlouw (13x), Vonk (13x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
088–7515000
Contact:
Team begraven van de gemeente Molenlanden

Documenten

Algemene Informatie

Ingang Begraafplaats

Naast de zeventiende eeuwse Ned. Herv kerk bevindt het smeedijzeren toegangshek die toegang biedt tot de begraafplaats. Er wordt hier nog begraven.
Het kerkhof is vrij open van karakter, er is weinig begroeiing naast de enkele pruimenboom.

Op het kerkhof staat een nieuwe aula. En er is een geheel nieuw (of geruimd) gedeelte waar plaats is voor een 250 tal graven waarvan er nu slechts een tiental gebruikt zijn.

Vooral in vak A en B zien we veel oude familiegraven die door schudden hergebruikt worden binnen de familie.

De begraafplaats is ingedeeld in vakken:

A - een oud gedeelte van plm. 200 graven.
B - een oud gedeelte van 136 graven.
C - een nieuwer gedeelte van 68 graven waar plm van 1987 t/m 1997 begraven is en plm. 15 kindergraven.
D - Een gedeelte achter vak A waar vanaf 1977 begraven is in plm. 65 familiegraven. Hier bevinden zich ook enkele algemene graven.
E - een nieuw gedeelte van 30 graven waarvan er plm 26 in gebruik zijn. er werd hier begraven van 2000 tot heden.
F - Een van van 103 graven waarvan slecht 1 in gebruik
G - Een vak van 10 graven, nog niet in gebruik.
Overzicht Begraafplaats

Een overzicht over de begraafplaats met op de voorgrond het oorlogsmonument.
Het oorlogsmonument

Het monument op de Algemene begraafplaats te Noordeloos (gemeente Molenlandenlanden) is opgericht ter nagedachtenis aan de vier medeburgers die door oorlogshandelingen zijn omgekomen, te weten: Govert Slob, H. Den Hartog, Nico de Haas en Evert Vonk.

Govert Slob was tijdens de bezettingsjaren actief in het verzet. Nadat de Sicherheitsdienst in Rotterdam informatie over de L.O.-afdeling in deze streek ter ore was gekomen, zette de dienst een pseudo-onderduiker in. Hij heette G. Moelker, alias Henk Globach. Deze man infiltreerde in de groep. In de nacht van 26 op 27 oktober 1943 werden invallen gedaan in Hoornaar, Noordeloos en Meerkerk. Negen mensen werden gearresteerd: Gerrit Slob ('Gart de Slager'), zijn broer Govert Slob, Arie Blokland en zijn zoon Arie uit Hoornaar en Arnold Schakel uit Meerkerk. Ook werd een aantal onderduikers opgepakt. Na verhoor werden zij overgebracht naar Vught. Goof Slob mocht nog de begrafenis van zijn moeder bijwonen. Floor Bos en Wout Schakel stelden zich borg voor hem. Burgemeester Wisboom schreef enkele dagen na zijn arrestatie een brief aan de Sicherheitspolizei. Hij wilde graag weten of 'Govert Slob, Landwirt und städtischer Steuereinnehmer' spoedig vrijkwam. Anders moest hij een ander aanstellen. Slob werd echter naar Duitsland gebracht en stierf in Wesseling op 17 februari 1944. Ook Arnold Schakel vond de dood in een concentratiekamp. De anderen hebben de oorlog overleefd.

H. den Hartog werd na de Tweede Wereldoorlog als militair uitgezonden naar het voormalige Nederlands-Indië. Op 11 februari 1947 sneuvelde hij in Semarang op Java. Hij is 23 jaar geworden.

Nico de Haas werkte bij het bevolkingsregister in Den Haag. Het kantoor waar hij werkte, 'Huize Kleijkamp', herbergde een archief met duplicaatkaarten van alle ooit in Nederland uitgegeven persoonsbewijzen. Voor de bezetter een adequaat middel om vervalste persoonsbewijzen te ontdekken. Daarom werd in Londen besloten dit archief door middel van een bombardement te vernietigen. Dit moest uiterst nauwkeurig gebeuren, want het kantoor lag midden in een woonwijk. Een tweede voorwaarde was dat de aanval overdag moest gebeuren, omdat volgens de informatie van de medewerkers alles in metalen kasten was opgeborgen en deze alleen overdag openstonden. De aanval werd op 11 april 1944 door zes bommenwerpers uitgevoerd. Het gebouw lag in puin, het archief was vernietigd, maar 61 mensen vonden de dood. Onder de slachtoffers was de in Noordeloos geboren Nico de Haas. Hij was 22 jaar oud.

Evert Vonk werkte tijdens de oorlog op een distributiekantoor. Op deze wijze kon de verzetsman op vrij eenvoudige wijze aan bonkaarten komen. Hiermee kon de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers aan voedsel komen voor de vele onderduikers. Vonk werd op 6 mei 1944 in de trein gearresteerd en uiteindelijk naar het concentratiekamp Bergen-Belsen gedeporteerd. Daar stierf hij op 13 maart 1945 op 22-jarige leeftijd.

Het monument is geplaatst in 1946.

Bron: www.oorlogsmonumenten.nl

Knekelhuisje

Op het kerkhof staat een (knekel?) huisje. Dit huisje is een monument. Een boeiend detail is dat als stoepsteen een geruimde zerk gebruikt is van de familie Gordon. Vroeger werd dit vaak gedaan, geruimde zerken en grafplaten dienden vaak als stoepsteen voor een deur. Meestal werd de blanke kant boven gelegd, in tegenstelling tot de steen bij dit huisje.
Stoepsteen

De steen voor het baarhuisje.

RUSTPLAATS van Cornelia Johanna HEIJBOER
in leven echtgenote van Willem Jacobus GORDON
geboren 20 maart 1840
overleden 26 mei 1874
zij stief terwijl zij het leven schonk aan Johannes
Cornelis Mattheus GORDON die den 9 juni 1874 overleed
Mededeling


UItzicht op de Aula


Zicht van af de begraafplaats op de kerk



begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies