Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginRK Kapel Kerkhof Groningen

RK Kapel Kerkhof, Hereweg 89, Groningen

Begraafplaats:
RK Kapel Kerkhof
Adres:
Hereweg 89
 
Groningen
Gemeente:
Groningen
Provincie:
Groningen
Coördinaten:
53,203906 6,573073
Oppervlakte (plm.):
12.600 m²
Status:
Onvolledig, vrijwilliger gezocht
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Witlox (7x), de Boer (1x), Koops (1x),
 

 
Heeft u een zelfgemaakte algemene foto voor ons van deze begraafplaats, bijv. van de ingang? Stuur deze gerust op o.v.v. de begraafplaats.

Algemene Informatie

Ontstaansgeschiedenis Kapel
In 1872 werd begonnen met de aanleg van een rooms-katholieke begraafplaats aan de Hereweg te Groningen. Een terrein, dat lag binnen de voormalige verdedigingswerken en waarvoor aan de Minister van Oorlog toestemming moest worden gevraagd om de begraafplaats hier aan te leggen. Aan de pastoor van de Martinusparochie, die tevens deken was van Groningen en Assen, Mgr. F.W.A. Jansen (1806-1884), was het te danken, dat de katholieken eindelijk een eigen begraafplaats kregen.

Ter gelegenheid van zijn vijftigjarig priesterjubileum in 1879 werd op de begraafplaats een kapel gebouwd, één van de zogenoemde "Cuyperskerkjes". In de crypte onder deze kapel vond Mgr. F.W.A. Jansen zijn laatste rustplaats. Jansen heeft veel betekend voor de rooms-katholieken in dit noordelijk deel van Nederland. Je zou kunnen spreken van een soort emancipatie. (Bron: Dodenakkers.nl)

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact