Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginJoodse begraafplaats Dirksland Dirksland

Joodse begraafplaats Dirksland, Oost Havendijk 8a, Dirksland

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Joodse begraafplaats Dirksland
Adres:
Oost Havendijk 8a
 
Dirksland
Gemeente:
Goeree-Overflakkee
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,750964 4,104507
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Haagens (3x), Hartogs (3x), Cohen (1x), Gazan (1x), van Os (1x),

Algemene Informatie

Omdat er op de joodse begraafplaats in Goedereede wegens geldtekort niemand meer begraven kon worden werd er een nieuwe Joodse begraafplaats gebouwd in Dirksland. Op 24 juni 1812 is het verzoek goedgekeurd om de begraafplaats aan te leggen. Verder is er weinig bekend over deze begraafplaats, maar het is zeker dat er in ieder geval 6 graven hebben gelegen.


Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in 1940 woonden er 69 Joden op het eiland. Tijdens de oorlog werden ook hier de maatregelen tegen Joden ingevoerd. Sportplaatsen waren verboden voor Joden, alle Joden moesten zich laten registreren, Joodse kinderen mochten niet meer op ‘Arische’ scholen blijven, persoonsbewijzen kregen een grote J, de Jodenster werd ingevoerd en nog talloze andere voorbeelden. De Joden werden uit de samenleving geplaatst en de strop werd steeds nauwer aangetrokken.

De invoering van de Jodenster op 2 mei 1942 was nog maar het begin. In augustus 1942 begon men met het wegvoeren van de Joden uit Goeree-Overflakkee. Natuurlijk hebben sommigen uit de Joodse gemeenschap geprobeerd onder te duiken, voor zover dit mogelijk was. Goedereede werd afgesloten door het uitbreken van de pest en een groot deel van het eiland was onder water gezet. Dit zodat daar geen parachutisten konden landen en om het vluchten van de Joden tegen te gaan. Een polder was immers een goede plek om onder te duiken. Een aantal Joden waren door de oorlog erg verzwakt. De oude heer Gazan werd met zijn vrouw en dochter naar het ziekenhuis in Dirksland gebracht. Toen zij waren aangesterkt werden zij echter ook naar Amsterdam vervoerd. Uiteindelijk zijn ook zij vanuit Amsterdam naar een concentratiekamp vervoerd.
Na de oorlog is er een monument opgericht voor de overleden Joden. Op de Joodse begraafplaats aan de Hobbemastraat te Middelharnis staat een steen met daarop de namen van de overledenen.

De treinreis van Westerbork naar Auschwitz duurde ongeveer 3 dagen. Waarschijnlijk zijn de Joden bij aankomst meteen vergast. Dit weten we omdat er geregistreerd staat wanneer de Joden vanuit Westerbork vertrokken en er staat geregistreerd wanneer ze zijn overleden. Tussen die tijd zit 3 dagen; wat waarschijnlijk de treinreis naar Auschwitz was.

Uit: http://www.streekarchiefgo.nl/pages/jodenvervolging-op-goeree-overflakkee.php

Ingang Joodse begraafplaats Dirksland

Ingang Joodse begraafplaats Dirksland

Deel van de begraafplaats

Uitgang van de begraafplaats



begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies