Online Begraafplaatsen 3.0
BeginKerkhof NH Kerk Sommelsdijk

Kerkhof NH Kerk, Kerkstraat 13, Sommelsdijk

Begraafplaats:
Kerkhof NH Kerk
Adres:
Kerkstraat 13
 
Sommelsdijk
Gemeente:
Goeree-Overflakkee
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,759173 4,151498
Status:
Volledig
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Aerssen (13x), de Graaff (4x), Joppe (2x), de Gast (1x), Westrik (1x), Westhoeve (1x), Vis van Heemst (1x), Roodzang (1x), Pulleman (1x), Mosselman (1x)

Algemene Informatie

Het kerkhof rond de kerk is eeuwenlang gebruikt als begraafplaats. Er is met enige regelmaat geruimd. In 1921 is een nieuwe begraafplaats in gebruik genomen. Het kerkhof is in 1952 officieel gesloten verklaard. De laatste begrafenis vond plaats in 1939. Er staan nog diverse grafstenen uit het laatste kwart van de negentiende en het eerste kwart van de twintigste eeuw. We vinden er o.a. graven van twee burgemeesters en een dominee. De graven zijn in 2008 opgeknapt. Ook is er de grafkelder van de familie Van Aerssen van Sommelsdijck.

Grafkelder familie Van Aerssen van Sommelsdijck
Op het kerkhof ligt de grafkelder van de familie Van Aerssen van Sommelsdijck. Zij waren gedurende bijna 200 jaar ambachtsheren en -vrouwen van de heerlijkheid Sommelsdijk. De familie is uitgestorven en de grafkelder is in het verleden in verval geraakt. Er zijn in totaal 18 schedels gevonden. De stoffelijke resten zijn verzameld in één grote kist. Het is niet helemaal zeker wie er allemaal zijn bijgezet in de grafkelder van de familie. Waarschijnlijk gaat het om de volgende personen:
François van Aerssen (1641)
Petronella Borre e.v. François (1653)
Cornelis van Aerssen (1662)
Lucia van Walta e.v. Cornelis (1674)
Pieter z.v. Cornelis en Lucia (1651)
Lucia d.v. Cornelis en Lucia (ca. 1648)
Anna d.v. Cornelis en Lucia (ca. 1700)
Maria d.v. Cornelis en Lucia (ca. 1705)
Cornelis II z.v. Cornelis en Lucia (1688)
Margaretha du Puy de St. André Montbrun e.v. Cornelis II (1694)
Alexander z.v. Cornelis II en Margaretha (1691)
François van Aerssen, heer van Chatillon z.v. Cornelis II en Margaretha (1740)
Maria van Wernhout e.v. François (1761)
Henriëtte Claire d.v. François en Maria (1748)
Cornelis François z.v. François en Maria (1724)
François Cornelis z.v. François en Maria (1793)
Everdina Petronella van Hogendorp e.v. François Cornelis (1792)
François Jean z.v. François Cornelis en Everdina Petronella (1784)
Boven de ingang lezen we ‘Memento Mori’ (gedenk te sterven).


Sommelsdijk NH-Kerk

Sommelsdijk Kerkhof

Sommelsdijk Garfkelder

Sommelsdijk Grafkelder 2

Sommelsdijk Grafkelder Opschrift

Nieuws over deze begraafplaats

Viertal graven vernield begraafplaats Enkele Ring Sommelsdijk
 - 7-6-2019
Viertal graven vernield begraafplaats Enkele Ring Sommelsdijk

Sommelsdijk - Je kunt het je niet voorstellen hoe iemand op de gedachte komt om graven te gaan vernielen. De vraag die op de redactie binnenkwam is dan ook: "Kan iemand mij vertellen Waarom? Het was woensdagavond een onrustige avond met onweer, veel regen en windstoten. Wat bezielt een mens dan om juist op die avond naar buiten te gaan én moedwillig vier graven te vernielen?" Het incident vond plaats op de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Enkele Ring in Sommelsdijk. Hier staat ook de grafkelder van de familie van Aerssen uit Sommelsdijk. Lees hieronder ook de reactie van de gemeente.

Grafschennis

Er is inmiddels melding gemaakt bij gemeente Goeree-Overflakkee van het met opzet schenden van de plaats waar een lijk begraven is en het vernielen van een graf, met het daarop gestelde gedenkteken.

Reactie gemeente Goeree-Overflakkee

De reactie van de gemeente: "De gemeente betreurt de gepleegde grafschennis op de begraafplaats bij de grote kerk in Sommelsdijk. De gemeente heeft na constatering meteen melding gedaan bij de politie en doet daarnaast aangifte van de vernielingen. Ook is het doorgegeven aan de Lionsclub Goeree-Overflakkee die de graven onderhoudt."

Getuigenoproep

Politie Goeree-Overflakkee komt altijd oren en ogen tekort. Ook in deze zaak worden getuigen gevraagd zich te melden. Mocht u informatie hebben over wie bij deze vernieling betrokken is geweest of mocht u getuige zijn geweest of iets hebben gehoord, dan kunt u contact met de politie opnemen via het algemene politienummer 0900 8844 of via Meld misdaad anoniem 0800 7000.

bron: igo.nl

 © Kineo 2005-2019
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ