Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginJoodse Begraafplaats Haarlem

Joodse Begraafplaats, Amsterdamsevaart 280, 2033 AA Haarlem

Begraafplaats:
Joodse Begraafplaats
Adres:
Amsterdamsevaart 280
 
2033 AA Haarlem
Gemeente:
Haarlem
Provincie:
Noord-Holland
Co÷rdinaten:
52,38188 4,666362
Oppervlakte (plm.):
3.700 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Spruit (1x), Swaab (1x),

Algemene InformatieHaarlemse joden begroeven hun doden tot het einde van de achttiende eeuw in Amsterdam. In Haarlem voldeden de begraafplaatsen niet aan hun religieuze voorschriften. In 1770 werd vanwege de groeiende joodse gemeenschap in Haarlem een begraafplaats aangelegd in de tegenwoordige Prinsen Bolwerk. Ook aan de Kleverlaan werd in 1832 een joodse begraafplaats in gebruik genomen. (Bron: www.geschiedenislokaal023.nl)

In 1877 was de joodse gemeenschap in staat om een stuk grond aan te schaffen aan de Amsterdamse Vaart (toen nog de Amsterdamsche Straatweg) voor de aanleg van een begraafplaats. Nog steeds begraven de Haarlemse joden hun doden hier.

In 1960 werd op verzoek van het rabbinaat en onder haar toezicht, de oude begraafplaats aan het Bolwerk geruimd. Het bleek onmogelijk deze plek intact te laten. De resten van 121 doden en de grafstenen werden overgebracht naar de begraafplaats aan de Amsterdamse Vaart.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze begraafplaats door de Duitsers gebruikt als machinegeweerstelling. Op de begraafplaats werden kuilen gegraven en zijn veel van de grafstenen kapotgemaakt.

Er zijn twee Nederlandse Oorlogsgraven en op een aantal graven zijn plaquettes geplaatst ter herinnering aan familieleden die omgekomen zijn in de vernietigingskampen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Ook is er een monument en een plaquette geplaatst ter herinnering aan de Joodse inwoners van Haarlem en daarbuiten die zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.Overzicht


Toegangshek
OpritGevelsteen


Monument

Nederlandse tekst op het monument:
Ter nagedachtenis aan allen die in de Tweede wereldoorlog aan de Joodse Gemeenschap in Haarlem en daarbuiten werden ontrukt.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact