Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Rooms Katholieke Kerk Oostelbeers

Begraafplaats Rooms Katholieke Kerk, Kerkstraat 10, 5091 BE Oostelbeers

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats Rooms Katholieke Kerk
Adres:
Kerkstraat 10
 
5091 BE Oostelbeers
Gemeente:
Oirschot
Provincie:
Noord-Brabant
Co÷rdinaten:
51,471272 5,270308
Oppervlakte (plm.):
1.900 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
257 (Inmiddels zijn 68 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Deenen (21x), Vennix (16x), Aarts (11x), Verhagen (9x), van Dooren (8x), Timmermans (8x), van Beers (6x), van Ham (5x), Kolsters (5x), Veldman (5x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Telefoon:
013-5141359
Contact:
Nel Deenen

Algemene Informatie

De tweede alleenstaande toren van Oostelbeers staat in de bebouwde kom en is in neogotische stijl. Hij bestaat uit vier geledingen, bezit verspringende steunberen en draagt nog een spits. De glas-in-lood-ramen ontkwamen niet altijd aan baldadigheid. De noordkant heeft beneden een eenvoudige steen, die het bouwjaar 1893 met de namen van pastoor J. Kemps en van kerkmeesters vermeldt.

Achter de toren ligt het kerkhof, waar nog veel gelijkvormige kruisen als soldaten in het gelid staan. Een grafkapel trekt hier verder de aandacht. De door pastoor J. Kemps (1877-1905 te Oostelbeers) gestichte grafkapel, die tevens als calvarieberg fungeert, is ingericht als bergplaats. Onder de grafkapel bevinden zich vier grafkelders, waarin de pastoors van de parochie zijn ondergebracht. Een der kelders draagt op zijn aansluiting een familiewapen. Aan het hek van het kerkhof steekt een witte engel de bazuin voor 'De Laatste Dag'.


Oorlogsgraven

Het rooms-katholieke kerkhof van Oostelbeers bevat de graven van zeven vliegeniers uit het Gemenebest die gesneuveld zijn op kerstavond 1944. Op 24 december 1944 vertrok om 14.50 uur vanaf basis Binbrook in Engeland de Avro Lancaster PB255 met aan boord een zevenkoppige Australische bemanning. Hun missie was het bombarderen van de stad Keulen in Duitsland. Op de heenweg is de Lancaster boven Limburg door Duitse jagers beschoten, de piloot heeft geprobeerd terug te komen naar Engeland maar stortte neer in Oostelbeers. De graven zijn geadopteerd door groep 8 van de basisschool St. Joseph uit Oostelbeers. Deze klas zorgt ervoor dat de graven netjes blijven.


Toegangspoort kerkhof


Overzichtsfoto kerkhof met kapel


Oorlogsgravenbegin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies