Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats De Wolfsbergen Emmen

Begraafplaats De Wolfsbergen, Weerdingerstraat 150, 7815 SL Emmen

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats De Wolfsbergen
Adres:
Weerdingerstraat 150
 
7815 SL Emmen
Gemeente:
Emmen
Provincie:
Drenthe
Coördinaten:
52,803293 6,902721
Oppervlakte (plm.):
50.100 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
5.510 (Inmiddels zijn 3 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Oosting (89x), de Vries (81x), Wolters (74x), Kuipers (64x), Bos (59x), Vos (58x), Smit (57x), Bakker (57x), Mulder (52x), de Jonge (51x)

Algemene Informatie

Begraafplaats De Wolfsbergen aan de Weerdingerstraat in Emmen is een zeer groot, fraai en stijlvol aangelegde begraafplaats. De graven liggen in strakke of sierlijk gebogen rijen in open veld of onder bomen. Rijen graven worden gescheiden door passende beplanting of keurig onderhouden heggen en struiken. Langs de rand is een strook bebossing aangelegd die de begraafplaats van de buitenwereld onttrekt. De sfeervolle urnentuin is aangelegd rond een vijver. Ook op andere plaatsen zijn urnengraven sfeervol in het geheel opgenomen.

In 1938 zijn al de plannen ontwikkeld om deze begraafplaats aan te leggen. Hiervoor werd eerst een perceel aan de Weerdingerstraat aangekocht. Het ontwerp en de aanleg is verzorgd door Gemeentewerken Emmen. In 1940 is men begonnen met het aanleggen van wegen en beplanting. Dit werd ook gedaan in het kader van de werkverschaffing. Vanaf 17 april 1944 werd de begraafplaats opengesteld voor begraven. Eind jaren ‘60 is de aula gebouwd van de Uitvaartvereniging De Laatste Eer.

De naam van de begraafplaats is De Wolfsbergen. De naam komt van het gebied dat zo genoemd werd langs het pad tussen Emmen en Weerdinge. Het was een bijzonder archeologisch gebied waar vroeger veel urnen en crematieresten zijn gevonden.

De begraafplaats De Wolfsbergen is een algemene begraafplaats met een rooms katholiek gedeelte. Er zijn eigen graven en grafvelden die uitgegeven zijn voor onbepaalde tijd. Ook zijn er huurgraven voor 20 jaar. Vanaf omstreeks 1960 werd ook mogelijkheid gegeven om urnen bij te zetten in een urnengraf. Tevens is er gelegenheid tot asverstrooiing.

Op de begraafplaats zijn zeven oorlogsslachtoffers begraven. De graven liggen verspreid over de begraafplaats.
De begraafplaats is vol. Behalve voor het rooms katholiek gedeelte worden nog graven uitgegeven en voor bijzetting in een urnengraf. Tevens op plaatsen waar graven geruimd zijn.
Een nieuw Begraafpark Oeverse Bos aan de Meerdijk in Emmen is al aangelegd. Deze is sinds 2002 in gebruik.

Om graven in te plannen en op te zoeken is de begraafplaats De Wolfsbergen verdeeld in 32 blokken, zie de overzichtskaart. Elk blok is weer verdeeld in rijen te beginnen bij de letter A. Elke rij heeft een aantal graven die genummerd zijn vanaf 1.

De gegevens zijn bijgewerkt tot 24-10-2023

Ingang begraafplaats De Wolfsbergen te Emmen


Overzicht blokindeling de Wolfsbergen

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies