Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginJoodse Begraafplaats Oud Beijerland

Joodse Begraafplaats, Prinses Irenestraat 7, 3261AP Oud-Beijerland

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Joodse Begraafplaats
Adres:
Prinses Irenestraat 7
 
3261AP Oud-Beijerland
Gemeente:
Hoeksche Waard
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,822875 4,420305
Oppervlakte (plm.):
1.300 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Zwarenstein (5x), v.d. Berg (5x), Morisco (4x), Philip (4x), de Vries (3x), Koopman (3x), van Leeuwen (3x), Goudsmit (2x), Keizer (2x), van Tijn (2x)

Algemene InformatieJoodse Begraafplaats Oud-Beijerland.
Deze begraafplaats is een Gemeentelijk Monument.


In het midden van de achttiende eeuw vestigden de eerste joden zich in Oud-Beijerland. Aanvankelijk vonden de synagogendiensten plaats in de privéwoning van een van de gemeenteleden. In 1790 werd aan de Ossenbil, de huidige Prinses Irenestraat, een begraafplaats aangekocht. In 1843 werd een nieuwe synagoge ingewijd, het gebouw deed tevens dienst als schoollokaal en omvatte een woning voor de leraar.Naast een kerkbestuur had de joodse gemeente ook een penningmeester voor het Heilige Land. In de vijftiger jaren van de negentiende eeuw maakte een lid van de joodse gemeenschap deel uit van de gemeenteraad.


De joden van Oud-Beijerland waren handelslieden, vooral in textiel. Rond 1900 was ongeveer een kwart van de joodse bevolking aangewezen op steun. In de eerste decennia van de twintigste eeuw nam het aantal leden van de joodse gemeente zodanig af, dat er geen kerkbestuur meer gevormd kon worden. Zelfs op de Hoge Feestdagen werden er geen synagogendiensten meer gehouden. Eind dertiger jaren kwam nog een klein aantal joodse vluchtelingen uit Duitsland naar Oud-Beijerland.
Tussen augustus en oktober 1942 werden de joodse inwoners van Oud-Beijerland gedwongen om naar Amsterdam te verhuizen, om vandaar naar de kampen gedeporteerd te worden. Ook enkele onderduikers deelden, na verraad, dit lot. Slechts één persoon overleefde de deportatie en de daarop volgende verschrikkingen.
Een klein aantal joden wist zich door middel van dooppapieren het leven te redden.


Na de oorlog is het synagogengebouw verkocht en kreeg het de bestemming van huishoudschool. Twee gedenkstenen in de gevel herinneren aan het oorspronkelijke gebruik. De joodse gemeente werd in 1947 bij die van Rotterdam gevoegd. In oktober 1987 werd aan de Havendam een monument onthuld ter nagedachtenis aan de gedeporteerde joodse gemeenschap van Oud-Beijerland. De joodse begraafplaats wordt tegenwoordig beheerd door de plaatselijke overheid. Dankzij een initiatief van de plaatselijke scholengemeenschap 'Willem van Oranje' kon de begraafplaats in 1997 worden voorzien van een nieuw hek.


Een zilveren kidoesjbeker, die in 1889 aan Hartog (Zwi Uri) Koopman werd aangeboden ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, werd in 2005 door de Stichting Nederlands Kunstbezit aan de gemeente Oud Beijerland afgestaan. Hartog Koopman, beheerder van de plaatselijke Bank van Koopman, was tot zijn overlijden in 1892 een prominent lid van de joodse gemeente Oud-Beijerland.Bron: Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap en Akevoth


N.B.
Namen, data en foto's zijn met toestemming aan de website "Het Stenen Archief" ontleed.


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies