Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Missiehuis Sint Antonius Kaatsheuvel

Begraafplaats Missiehuis Sint Antonius, Antoniusstraat 1, Kaatsheuvel

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats Missiehuis Sint Antonius
Adres:
Antoniusstraat 1
 
Kaatsheuvel
Gemeente:
Loon op Zand
Provincie:
Noord-Brabant
Co÷rdinaten:
51,665616 5,023365
Oppervlakte (plm.):
1.200 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Spijkers (4x), in 't Ven (2x), de Kanter (2x), Ouwerkerk (2x), Wenstedt (2x), de Jongh (2x), Huijbers (1x), Vermeulen (1x), Verhiel (1x), Meurs (1x)

Algemene Informatie

Begraafplaats van voormalig "Missiehuis Sint Antonius". Het missiehuis is rond 1970 als priester-missionarissenopleiding gesloten en gesloopt waarna op deze plaats woonzorgcentrum "De Vossenberg" is gebouwd. De kapel van het missiehuis is echter bewaard gebleven en nog tot maart 2018 als kerk in gebruik gebleven. Vanaf de kapel loopt een met bomen omzoomde rondgaande bidlaan naar het kerkhof en weer terug.

Het broederdeel is het oudste deel van de begraafplaats en bevat zo'n 50 symbolische graven voorzien van een eenvoudig naamloos houten kruis. In het midden een calvarieberg met klimop, treurberk, Johannes, Maria bij het kruis en aan de voet het dubbelgraf van "Onze Weldoeners", degenen die aan de wieg hebben gestaan van de oprichting van het missiehuis. In het pad bevindt zich een gedenktegel voor de paters die hier begraven hebben gelegen.

Daarnaast het algemene deel van het kerkhof met bewoners van "Huize De Vossenberg". Deze graven zijn veelal voorzien van betonnen kruisvormige zerken. De meeste graven (60 stuks) stammen uit de periode 1971 t/m 1983. In deze jaren is de begraafplaats langzaam maar zeker vol gelegd. Slechts 6 graven zijn iets ouder of jonger.

Begin 21e eeuw begon de begraafplaats te verpauperen. Het provincialaat Missionarissen van de Heilige Familie worstelde met de kosten voor het onderhoud. De gemeente Loon op Zand wilde echter geen medewerking verlenen aan ontruimen of opheffen. Volgens haar mocht de begraafplaats vanwege de unieke cultuurhistorische waarden niet verdwijnen. Uiteindelijk zijn de graven van de paters geruimd en vervangen door symbolische graven. De stoffelijke resten zijn verhuisd naar een verzamelgraf op het gemeenschappelijke kloosterkerkhof in Teteringen.

Bronnen:
http://reliwiki.nl/index.php?oldid=389731
https://www.bhic.nl/ontdekken/verhalen/het-missiehuis-sint-antonius-te-kaatsheuvel

Overzicht algemeen deel


Aanzicht broederdeel met calvarieberg


Symbolische graven met naamloze houten kruizen

Eenvoudige houten kruizen die de voormalige graven van de leden van de Congregatie van de Missionarissen van de Heilige Familie symboliseren.
Informatietegel bij calvarieberg

De tekst op de tegel luidt: "Hier is de begraafplaats geweest van het Missiehuis Sint Antonius. De as van de 53 hier in de loop der jaren begraven leden van de Congregatie van de Missionarissen van de Heilige Familie is op 17 september 2012 overgebracht en bijgezet op het kloosterkerkhof van SVD in Teteringen."

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies