Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginSt Theresiakerk Waspik Boven

St Theresiakerk, Carmelietenstraat, Waspik-Boven

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
St Theresiakerk
Adres:
Carmelietenstraat
 
Waspik-Boven
Gemeente:
Waalwijk
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,67583 4,96012
Oppervlakte (plm.):
1.500 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
253 (Inmiddels zijn 21 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Smits (32x), Kemmeren (22x), Verschure (16x), van Dongen (12x), Verschuren (11x), Rekkers (11x), van den Broek (11x), Meijs (11x), Zijlmans (10x), Kamp (10x)

Algemene Informatie

Theresiakerk

Op 30 september 1925 werd in Waspik-Boven door de toenmalige bisschop van 's-Hertogenbosch Mgr. Diepen het Rectoraat van de H. Theresia van Lisieux opgericht. De zielzorg werd toevertrouwd aan de Paters Ongeschoeide Carmelieten. In 1926 begon de stichter, pater Honorius Gelissen, met de bouw van de Theresiakerk. Op 2 juli 1927 was de bouw van de kerk en klooster voltooid en vestigden de paters zich in Waspik. Op 12 september 1927 werd de kerk plechtig geconsacreerd door Mgr. Diepen.

Langzaam maar zeker groeide de gemeenschap rond de Theresiakerk onder leiding van de paters uit naar meer zelfstandigheid met eigen kleuter- en lagere school en diverse verenigingen.

Op verzoek van Mgr. Bekkers werd op 9 mei gestart met een Parochievergadering en op 1 januari 1970 verleende Mgr. Bluyssen het Rectoraat zijn volledige zelfstandigheid door de benoeming van een eigen kerkbestuur, dat enige jaren later werd omgevormd tot parochiebestuur.

1 januari 1987 wordt het klooster van de Carmelieten opgeheven. Vanaf 16 januari 1988 heeft de Theresia kerkgemeenschap samen met de Bartholomeusparochie één pastor in dienst.

Op 29 september 1997 dragen de paters Carmelieten het eigendom van kerk, klooster, grond en Mariakapel over aan de parochie. Uiteindelijk vormen beide parochies een parochieverband met één parochiebestuur.

Per 1 juli 2009 is er uiteindelijk een fusie tot stand gekomen en heet het parochieverband nu: Parochie H.H. Theresia-Bartholomeus.
Lourdesgrotbegin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies