Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginRK Begraafplaats OLV Hemelvaart Nieuwkoop

RK Begraafplaats OLV Hemelvaart, Dorpsstraat, Nieuwkoop

Begraafplaats:
RK Begraafplaats OLV Hemelvaart
Adres:
Dorpsstraat
 
Nieuwkoop
Gemeente:
Nieuwkoop
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
52,148992 4,77732
Oppervlakte (plm.):
700 m²
Status:
Nog niets ingevoerd, vrijwilliger gezocht
 

 
Heeft u een zelfgemaakte algemene foto voor ons van deze begraafplaats, bijv. van de ingang? Stuur deze gerust op o.v.v. de begraafplaats.

Nieuws over deze begraafplaats

Vernieling graven oom én moeder schokt familie
3-5-2022 - Vandalen op begraafplaats verzieken leuke zussendag
(bron: AD-editie Alphen)

Leonie en Angela Buskermolen zijn er nog behoorlijk ontdaan over. Afgelopen zaterdagmiddag hebben ze, samen met hun zus Mira, het graf van hun moeder Annie Buskermolen mooi gemaakt voor Moederdag komende zondag. Enkele uren later lagen er twee grafstenen om, die van hun moeder en die van hun oom Wim Develing.
door: LENY VAN DEN BELT
,,Toevallig hè'', zegt Angela Buskermolen, ,,twee graven uit één familie.'' Ze denkt niet dat iemand het op de familie gemunt heeft. Ze heeft wel een andere verklaring. De graven zijn namelijk de oudste in het bewuste laantje. ,,Wij hebben allebei vroeg een van onze ouders verloren. Normaal gesproken zouden de graven al geruimd zijn, maar wij hebben nog wat tijd bijgekocht.''

Ze denkt dat, omdat de graven al zo oud zijn, de stenen misschien niet meer zo stevig stonden en daarom gemakkelijk om te trappen waren. ,,De andere graven zijn allemaal nieuwer en de stenen staan steviger.'' Ze vermoedt dan ook dat, nadat het de vandalen gelukt was om de stenen om te trappen, ze er snel vandoor gegaan zijn.

,,Rondom de graven zijn wel voetstappen te zien'', gaat ze verder. ,,Dat zijn best wel kleine voetstappen, dus misschien zijn het wel kinderen geweest die dit hebben gedaan.'' Zelfs al zou het om kinderen gaan, dan nog hoopt Angela dat hun ouders de kinderen laten weten dat het niet goed is wat ze gedaan hebben. ,,Het doet namelijk best wel wat met je.''

Ook Leonie vertelt dat ze zondag de hele dag heeft lopen huilen. ,,We hadden zaterdag een leuke zussendag gehad in Nieuwkoop. We zijn gezellig met z'n drieën het dorp in geweest. We hebben wat gewinkeld en bloemetjes gekocht voor op het graf van onze moeder. Gerbera's, mijn moeders favoriete bloemetjes.'' Nadat ze het graf hadden opgeknapt heeft ze nog foto's gemaakt en naar hun vader en de andere zussen gestuurd om te laten zien hoe netjes het er weer uitzag. ,,Rond een uur of zeven 's avonds kregen we een berichtje dat de grafstenen waren omgetrapt."

De volgende dag is ze gaan kijken. Ze zegt geschrokken te zijn van wat ze aantrof en noemt het heel vervelend. ,,De steen van mijn oom kon weer rechtgezet worden, maar voor de steen van mijn moeder moeten we een steenhouwer laten komen voor de reparatie. Het gaat mij niet eens om de kosten. De steen wordt echt wel gerepareerd, maar wij willen dat degene die dit gedaan heeft weet dat je mensen hier veel verdriet mee doet.''

Leonie weet dat er al eerder vernielingen zijn geweest op de begraafplaats. ,,Toen hebben ze een tijdje een camera opgehangen. Misschien moeten ze dat maar weer doen.'' Wellicht een goed idee, want als ze op de begraafplaats het graf van haar moeder aanwijst vertellen twee dames dat er de laatste tijd vaker ongewenste bezoekers op de begraafplaats rondlopen en er steeds plantengieters verdwijnen.

Martien van Dam, beheerder van de r.k. begraafplaats aan de Dorpsstraat in Nieuwkoop, noemt het in- en intriest dat er mensen zijn die graven vernielen. ,,Ik kreeg zaterdagavond voorafgaand aan de kerkdienst van iemand de vraag of ik wist dat er twee grafstenen omver lagen. Het moet dus aan het eind van de middag gebeurd zijn.'' Van Dam weet dat de schade gelukkig meevalt. ,,Maar hoe dan ook, je blijft van andermans eigendommen af'', zegt hij verontwaardigd.

Gisteren is, zowel door hun vader, hun tante, de weduwe van oom Wim en de kerk aangifte bij de politie gedaan.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact