Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginArnhem Oosterbeek War Cemetery Oosterbeek

Arnhem Oosterbeek War Cemetery, van Limburg Stirumweg 38, 6861 WL Oosterbeek

Begraafplaats:
Arnhem Oosterbeek War Cemetery
Adres:
van Limburg Stirumweg 38
 
6861 WL Oosterbeek
Gemeente:
Renkum
Provincie:
Gelderland
Co÷rdinaten:
51,9938 5,84729
Oppervlakte (plm.):
11.500 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Smith (16x), Jones (11x), Thompson (9x), Thomas (9x), Williams (8x), Taylor (8x), White (8x), Phillips (7x), Richardson (7x), Green (6x)

Algemene Informatie

Dit ereveld is eigendom van de Commonwealth War Graves Commission.
Op deze begraafplaats liggen ruim 1700 personen begraven. Dat zijn militairen die sneuvelden tijdens de operatie Market Garden in september 1944. Onderscheiden naar nationaliteit zijn dat bijna 1700 Britse militairen, maar er zijn o.a. ook nog 73 Poolse en 8 Nederlandse militairen begraven.
Andere nationaliteiten dan de engelse worden bij opmerkingen vermeld.

Enkele opmerkingen bij de ingevoerde gegevens.

Voornamen:
Op de zerken staan slechts de voorletters vermeld. In aanvulling op deze vermelding zijn de volledige voornamen ingevoerd welke ontleend konden worden aan het register dat ter plaatse aanwezig is.

Graflokatie:
Er is een plattegrond aanwezig in het register. Deze wordt hier ook weergegeven.
De zerkaanduiding is identiek aan die welke in het register bij deze persoon staat aangegeven. Echter met dit verschil dat er vanwege sorteervolgorde in het computersysteem bij de eerste en ook de laatste getalsaanduiding in de volgorde voor de getallen 1-9 een 0 is toegevoegd om de juiste volgorde te kunnen behouden.
De lokatie van de zerken/graven is te herleiden aan de hand van een combinatie van achtereenvolgens:
1-Het veldnummer. Een veld wordt gevormd door 2,3 of 4 rijen en dat veld is een getal van 1-32 (links van het midden oneven, rechts even),
2-Een rijaanduiding met een letter, meestal is dat A, B of C (en voor de velden 3 t/m 6 ook D),
3-Een volgnummer in de rij van 1-10 of 1-20 voor de lange rijen,
Zo ontstaat bijv. 28.C.10 (dat is de zerk helemaal rechts vooraan, zie plattegrond). Maar voor de daarnaast geplaatste zerk is dat nu dus 28.C.09 in plaats van 28.C.9 geworden.
Voor de velden is dat eveneens het geval, dus veld 1 wordt veld 01, etc.

Geboortegegevens en leeftijden:
Omdat er geen geboortegegevens bekend zijn, deze staan ook niet in het register, is het geboortejaar (bij benadering) herleid aan de hand van de op de zerk, of evt. in het register, vermelde leeftijd. Doordat de computer uitgaat van het jaarmidden kan daardoor een geringe (berekende) afwijking zijn weergegeven t.o.v. de leeftijd op de zerk.

Rangen en regimenten:
De op de zerken vermelde militaire rangen etc. zijn in beginsel niet ingevoerd.
De aangetroffen reg.nrs. (op de zerk of in het register) zijn wel overgenomen. Deze staan bij de betreffende persoon in de rubriek opmerkingen zonder verdere toevoeging.
Uitzondering: Indien niet op de zerk en evenmin in het register een reg.nr. staat vermeld zijn waar mogelijk enkele aanvullende gevens ingevoerd.

De inventarisatie is van mei 2009.

De brede oprit vanaf de parkeerplaats naar de ingang

De naam van deze grote begraafplaats, welke jaarlijks nog steeds vele (vooral internationale) bezoekers trekt, staat op deze zuil vermeld

Het register heeft een vast plekje in deze kluis

De duidelijke plattegrond van deze begraafplaats laat de zerkenlokaties gemakkelijk terugvinden. Bekijk ook uitvergroting

De (mislukte) operatie Market Garden wordt op deze display toegelicht. De jaarlijkse herdenking daaraan, die in het eerste weekend van september plaatsvindt in en om Oosterbeek, heeft nog steeds veel regionale, en zeker ook internationale, belangstelling.
Het jaar 2009 is een bijzonder herdenkingsjaar omdat het dan 65 jaren geleden is dat Oosterbeek een korte periode voortijdig bevrijd gebied was.

Bekijk ook uitvergroting


Overzicht van het achterste deel van het terrein

Indruk vanaf het terrein naar de ingang. In het midden de gedenksteen
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies