Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginKerkhof H Rochuskerk Rijkevoort

Kerkhof H. Rochuskerk, Mr. van den Bergplein 8, Rijkevoort

Begraafplaats:
Kerkhof H. Rochuskerk
Adres:
Mr. van den Bergplein 8
 
Rijkevoort
Gemeente:
Land van Cuijk
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,657292 5,886657
Oppervlakte (plm.):
1.700 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Willems (17x), Arts (13x), Nabuurs (13x), van Sambeek (10x), Claassen (9x), Baltussen (9x), Gerrits (8x), Jacobs (8x), Jansen (8x), van Mil (8x)

Algemene Informatie

Rijkevoort RK Kerkhof Ingang

Foto: Gijsje de Graaf-Smits

Rijkevoort RK Kerkhof Kruis

Foto: Gijsje de Graaf-Smits

Rijkevoort RK Kerkhof Overzicht

Foto: Gijsje de Graaf-Smits
In 1819-1820 kwam er een ‘echte’ kerk, die in 1887-1888 werd vervangen door de neogotische kerk die er nog staat. Wel is deze in 1927-1928 aanmerkelijk vergroot. Wanneer je de kerk binnengaat, zie je boven de ingang een witstenen beeld van Rochus. Deze heilige werd aangeroepen tegen besmettelijke ziekten en de verering trok van de achttiende tot het begin van de twintigste eeuw bedevaartgangers uit de verre omstreken. Deze pelgrimage bracht geld in het laadje dat kon worden ingezet voor de bouw van de neogotische kerk.

In Rijkevoort was bovendien sprake van een tweede devotie. Die was gericht op de Heilige Apollonia, die werd aangeroepen tegen tandpijn.

In 2010 fuseerde de parochie met een groot aantal andere parochies tot de nieuwe parochie Maria, Moeder van de Kerk, die haar hoofdkerk in Sint Anthonis heeft. Het bisdom besloot in 2013 negen van de veertien kerken in de parochie te sluiten, waaronder ook de H. Rochuskerk in Rijkevoort. Protest van de parochianen leidde ertoe, dat de sluitingen in oktober 2013 werden uitgesteld. De deelparochies krijgen enkele jaren de kans om hun financiële situatie te verbeteren.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies