Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Begin1e Begraafplaats Soestbergen Utrecht

1e Begraafplaats Soestbergen, Gansstraat 167, 3528 EG Utrecht

Begraafplaats:
1e Begraafplaats Soestbergen
Adres:
Gansstraat 167
 
3528 EG Utrecht
Gemeente:
Utrecht
Provincie:
Utrecht
Co÷rdinaten:
52,0786 5,12835
Oppervlakte (plm.):
59.200 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Jansen (21x), van Dijk (20x), de Vries (20x), de Jong (20x), Mulder (19x), van Doorn (19x), Bakker (16x), de Raad (15x), Blom (13x), Smit (11x)

Algemene Informatie

Ingang Begraafplaats

Centraal gelegen op de begraafplaats Soestbergen is een cirkelvormige, in twee lagen trapsgewijs oplopende, heuvel van keldergraven. De cirkel heeft een diameter van 65 meter. In het midden is de zogenoemde 'knekelput'. Oorspronkelijk is het de bedoeling geweest deze ruimte te gebruiken voor het verzamelen van beenderen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de ruimte hier nooit voor is gebruikt.
*
De grafheuvel is destijds bedoeld als vervanging voor de graven, die in en rond de kerken lagen. In 1830 werd het bij wet verboden om in woonkernen te begraven. Vele adellijke families en gewone burgers hebben gelegenheid gekregen hun kerkelijke graftombes te ruilen voor een plaats in de grafheuvel.
Eind vorige eeuw is de heuvel gerestaureerd en sindsdien zijn er weer keldergraven beschikbaar in de grafheuvel. Hierdoor bestaat voor iedereen de mogelijkheid om een laatste rustplaats te verwerven tussen de beroemdheden van weleer.
*
Soestbergen telt 26 Rijksmonumenten w.o.
- Baarhuisje 1870
- Toegangshek 1830
- Aanleg Soestbergen 1830
*
Bekende graven:
- Nicolaas Beets (1814-1903) Schrijver, Dichter en Predikant
- Christophorus Henricus Diedericus Buys Ballot (1817-1890) fysicus / meteoroloog
- Gerrit Rietveld (1888-1964) Architect en Meubelontwerper
- W.G. van der Hulst (1879-1963) Nederlands schrijver van kinderboeken.
*
Wandelingen op Soestbergen

Behalve een actieve begraafplaats is Soestbergen ook een prachtig park, door Zocher aangelegd in de stijl van die tijd, met slingerende paden en mooi groen. Door alle seizoenen heen is het fijn om er te wandelen. Voor wie dat wil is er veel te zien en veel te leren.
Locatie:
U vindt Soestbergen net buiten de stadssingel: steek bij het Ledig Erf de singel over, dan loopt u de Gansstraat in, Albatrosstraat oversteken en na een paar honderd meter vindt u de begraafplaats aan uw rechterhand.


Wandelingen kunt u downloaden (http://www.utrecht.nl/begraafplaatsen/wandelen-op-soestbergen/) of opvragen bij het kantoor van begraafplaatsen. Op de begraafplaats staat achter het informatiebord een box waar de wandelingen liggen.

De wandelingen zijn leuk om te doen met kinderen. De bomenwandeling kan al met hele kleintjes. Op Soestbergen (en Kovelswade) zijn in de herfst ook veel kastanjes, eikels en beukennootjes te vinden. U bent van harte welkom.

Nieuws over deze begraafplaats

Ad de la Mar maakt filmpjes over begraafplaatsen (Utrecht Soestbergen)
3-11-2023 - Deze maand heeft Ad de la Mar een film gemaakt over de begraafplaats Soestbergen te Utrecht (deel.1).(Volgende maand deel.2)

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies