Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginOude Begraafplaats Looperskapelle

Oude Begraafplaats, Kapelleweg (t.o. 21A), Looperskapelle

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Oude Begraafplaats
Adres:
Kapelleweg (t.o. 21A)
 
Looperskapelle
Gemeente:
Schouwen-Duiveland
Provincie:
Zeeland
Coördinaten:
51,727047 3,864009
Oppervlakte (plm.):
1.000 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van der Weele (3x), Bakker (3x), Gast (3x), de Voogd (2x), Stoel (2x), van de Panne (2x), Ringelberg (2x), van der Werf (1x), Viergever (1x), Oosthoek (1x)

Algemene Informatie

De begraafplaats van Looperskapelle, gelegen ten zuidoosten van Scharendijke, is ontstaan rond een in 1328 tot parochiekerk verheven kapel. In 1280 komt het gebied voor als Capella, in 1324 als Lopers Kapelle. Over de oorsprong is geen eenduidigheid. Er zijn drie theorieën, waarvan er twee nauw verwant zijn. De eerste, maar minst waarschijnlijke geeft aan dat ‘Loopers’ verwijst naar mensen die op doorreis waren met brieven en andere belangrijke goederen van de edelen. De tweede (en derde) theorie is dat Loopers een voornaam (of achternaam) was van een persoon met aanzien. De familie Loper of de persoon Loper heeft dan mogelijk een kleine kapel gesticht op de locatie. De kapel is dus nog wel uitgebreid naar een kleine kerk, maar deze is eind 16de eeuw gesloopt. In 1813 werd Looperskapelle opgenomen in de gemeente Duivendijke en na de Watersnoodramp van 1953 is het dorpje verder gekrompen tot een gehucht. Het gemeentehuis, diverse winkels en de lagere school bestaan reeds niet meer.
De begraafplaats is tegenwoordig een cultuurhistorisch monument. In 2006 heeft men de begraafplaats proberen terug te brengen in oude staat, tot groot ongenoegen van de omwoners. Klimop en andere kruipplanten hebben vrijspel gekregen, waardoor de begraafplaats tegenwoordig zeer onverzorgd oogt. De begraafplaats is sinds 1966 gesloten en herbergde in die tijd tenminste 500 graven. Wat er nog overeind staat is onderdeel geworden van het historisch monument.

Er is een eigen telling aangehouden, bij het bezoeken is het wellicht handig om te weten dat de begraafplaats, zoals het nu lijkt, een met gras bezaaide buitenring en een binnenring heeft. Toch liggen er tussen het klimop/struiken ook diverse graven. Met de poort in de rug is de telling van links met de rondte mee naar achter en dan naar weer terug naar het hekwerk. Het hoogste nummer zul je dus rechts vooraan vinden, het laagste nummer zal links vooraan liggen.

Let op: de foto's van de zerken mogen voor oa genealogisch gebruik overgenomen worden, maar dan wel ten alle tijden met de bronvermelding van deze site. De overzichtsfoto zoals op deze pagina mogen nooit zonder toestemming overgenomen worden. Alle foto's vallen onder het auteursrecht!

Heeft u foto's van zerken, geruimde zerken en/of oude overzichtsfoto's die nog niet op deze site zijn geïnventariseerd en u wilt deze delen, stuur dan zonder enige schroom een e-mailtje naar de vrijwilliger/beheerder van de begraafplaats Looperskapelle.

Foto's gemaakt oktober 2017


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies