Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Hartwerd

Begraafplaats, Kloosterweg 2, 8741 KB Hartwerd

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats
Adres:
Kloosterweg 2
 
8741 KB Hartwerd
Gemeente:
Súdwest-Fryslân
Provincie:
Friesland
Coördinaten:
53,068453 5,568111
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Knol (15x), Bruinsma (10x), Nijdam (9x), Wiersma (8x), Hoekstra (8x), de Boer (8x), Boersma (7x), Postma (6x), Dijkstra (6x), Boschma (5x)

Documenten

Zerkteksten.pdf (26-08-2022, 379 KB)

Algemene Informatie

Hartwerd

Foto's: M.N. den Harder

Middeleeuwse kerk
Op dit boomrijke hof stond eens de kerk van Hartwerd. Deze hoorde bij het in 1191 gesticht klooster Bloemkamp oostelijk van het dorp. De parochiekerk had een eigen pastoor, die door de abt van het klooster werd aangesteld. Mogelijk heeft de abt ook het initiatief tot de bouw van de kerk genomen. Met de Reformatie en ondergang van de kloosters kwam de kerk in 1580 in bezit van de protestanten.
In het jaar 1771 is de kerk verkocht en afgebroken, waarschijnlijk uit nood geboren. De toren bleef nog staan tot 1807, toen ook deze werd neergehaald. Enkel de middeleeuwse klok bleef bewaard

Klokhuis (1807)
Na de afbraak van de bouwvallige toren besloot de kleine gemeenschap om het kerkhof in ere te houden. Ook moest de klok weer luiden bij sterfgevallen en begrafenissen. Er werd een klokhuis gebouwd, uitzonderlijk van vorm en met een onderbouw van oude Friese stenen. De overlevering wil dat het klokhuis op de fundamenten van de kerktoren staat.

Het 'tijdluiden'
Jaar in jaar uit werd de middeleeuwse klok dagelijks om 8.00, 12.00 en 16.00 uur geluid. In 1970 gaf men het oude gebruik van drie keer daags luiden op waarna het stil in het dorp werd.

In 1986 is het klokhuis in opdracht van de kerkvoogdij afgebroken en in dezelfde unieke stijl weer opgestrokken. Sinds deze restauratie hangt er een 20ste eeuwse klok in de dakruiter van het klokhuis. Vanaf 1997 bestaat het klokluidersgilde 'De Galm' en wordt de klok weer op alle eerste dagen van de maand en op speciale dagen geluid.

Het klokhuis met kerkhof is sinds 1995 in beheer bij de stichting Het Hartwerder Klokhuis.

Dit klokhuis, dat nog steeds in gebruik is, is in geschiedenis verbonden met een kerk en een klooster. Als laatste zichtbare getuige van voorbije eeuwen is het klokhuis een uniek monument voor Hartwerd.
Hartwerdbegin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies