Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginParticuliere begraafplaats Kasteel Strijdhoeve Udenhout

Particuliere begraafplaats Kasteel Strijdhoeve , Groenstraat 9, Udenhout

Begraafplaats:
Particuliere begraafplaats Kasteel Strijdhoeve
Adres:
Groenstraat 9
 
Udenhout
Gemeente:
Tilburg
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,614852 5,141269
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Le Mire (10x), Claessen (1x), Dincq (1x), Van Franckenberg en Proschlitz (1x),

Algemene Informatie

Copyrights alle foto's: © Walther C.M. Jansen

Kasteel de Strijdhoef is in 1760-1761 gebouwd door Willem Frederik baron van Dopff (Willem van Dopff), een officier van het leger van de Verenigde Nederlanden. De naam was afgeleid van het oude leengoed de Strijdhoeve, dat in 1759 in bezit was gekomen van Willems echtgenote, Seijna, baronesse van Borssele.
In 1826 werd het kasteel gekocht door hun tweede dochter, Maria, die getrouwd was met Jean de Franckenberg de Proschlitz. In 1838 kwam het in handen van hun dochter Wilhelmina, die in 1832 was getrouwd met de uit het Belgische Mons afkomstige Theophile Le Mire. De volgende bewoners-eigenaars waren hun zoon Guillaume Le Mire, zijn zoon Leo Le Mire (vanaf 1923) en diens dochter Clotilde (tot 1964). Het kasteel was toen al eigendom van de beheersmaatschappij De Strijdhoef, waarin familieleden van de in 1994 overleden Clotilde Le Mire hun aandelen hadden ondergebracht.
De Strijdhoef was sindsdien in gebruik door commerciële bureaus. Het kasteel, waarin zich behangschilderingen van de Amsterdammer Dirk Dalens III bevinden en waartoe een toegangspoort, gracht, tuinkoepel en kapel behoren, is een rijksmonument. De kapel is sinds 2009 beschikbaar als trouwlocatie.

Op 2 februari 1863 kreeg Théophile Le Mire van Kasteel De Strijdhoef toestemming van het gemeentebestuur van Udenhout om de lijken van zijn schoonmoeder Maria Susanna Johanna van Dopff en zijn dochtertje Wilhelmina Susanne Alexandrie Melanie op te graven en bij te zetten in het nieuwe familiegraf op de openbare begraafplaats. Op de kleine begraafplaats liggen anno 2012, afgaande op de aanwezige zerken, 12 leden van de familie Le Mire. De grafstenen zijn alle van zwart marmer en van recente datum. Er zijn twee groepen van vier graven met in het midden een crèmeachtig gekleurde zuil. Op de zuil is een zwarte marmeren plaat bevestigd met -onder een wapenschild van 2 families - de namen: Le Mire–van Franckenberg en Proschlitz. Hier tegenover liggen nog vier graven. De begraafplaats bevindt zich op een door een beukenhaag afgesloten stuk grond, rechts achterin op het scoutingterrein. Een metalen hekje vormt de toegang. (Bron: Tilburg Wiki)

De begraafplaats is via de openbare weg te bereiken via een zijstraat van de Groenstraat, eveneens genaamd Groenstraat. Toegang via het Scoutinggebouw op nr. 9. Geopend op alle zaterdag ochtenden.

Toegangspoort begraafplaats Kasteel Strijdhoef, Udenhout

Wapenschild op de onderste geleding van de zuilKasteel Strijdhoef met toegangspoort

Foto: © Walther C.M. Jansen (2021)

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies