Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginAlgemene Begraafplaats Vredehofstraat Spijkenisse

Algemene Begraafplaats Vredehof, Vredehofstraat, Spijkenisse

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats Vredehof
Adres:
Vredehofstraat
 
Spijkenisse
Gemeente:
Nissewaard
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,848 4,32267
Oppervlakte (plm.):
7.300 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Bodegom (13x), van der Meer (13x), Mol (10x), Dekker (10x), de Baan (8x), Herrewijnen (7x), Vogelaar (7x), van Dijk (7x), van Genderen (7x), van der Linde (7x)

Algemene Informatie

Algemene Begraafplaats "Vredehofstraat".

In het centrum ligt de Algemene Begraafplaats aan de Vredehofstraat. Op deze begraafplaats wordt niet meer begraven.
Hier zijn ook enkele oorlogsgraven van geallieerde piloten te vinden. Voor de begraafplaats staat het oorlogsmonument. Bij grafruiming laat men tegenwoordig de steen staan.
Nieuws over deze begraafplaats

Open Monumenten Dag op begraafplaats Vredehof Spijkenisse
5-9-2023 - (bron: Groot Nissewaard.nl)
Spijkenisse - Zoals ieder jaar is op open monumentendag, dit jaar zaterdag 9 september de oude begraafplaats aan de Vredehofstraat te Spijkenisse geopend voor het publiek.

Een vredige plek in het centrum van Spijkenisse waar dit jaar wederom een bijzondere tentoonstelling over rouwrituelen is te zien.

De landelijke organisatie begraafplaatsen gaf eerder aan dat dit een unieke collectie is. De vrijwilligers werden geprezen om hun creativiteit en hun activiteit op de begraafplaats. Het is daarom zeker een kijkje waard. Bij goed weer zijn de gidsen gekleed in rouwdracht zoals die in Spijkenisse tot de 2e wereldoorlog werd gedragen. Omdat het thema van OMD dit jaar “levend erfgoed is, ligt de nadruk op de natuur die er te zien en te horen is. Met een beetje geluk ziet u wellicht de grote groene specht, er fladderen vlinders en veel andere insecten. Het paddenstoelen seizoen is begonnen dus misschien zijn die ook te spotten. Verder wordt er dit jaar aandacht besteedt aan de kinderen die begraven zijn op de Vredehof.

Heeft u verhalen en of foto’s van mensen die op Vredehof liggen, dan houden de vrijwilligers zich aanbevolen. Om het dossier compleet te maken zijn zij afhankelijk van u. Ze hopen u te verwelkomen, de koffie/thee staat klaar. De begraafplaats is open vanaf 11.00 tot 17.00 uur.

Bijzondere mensen op oude begraafplaats in Spijkenisse
22-5-2023 - Bijzondere mensen op oude begraafplaats in Spijkenisse
Julius en Nel vertellen de verhalen van de overledenen

(bron: AD-Nissewaard)

Spijkenisse - De jaarlijkse dag van begraafplaats Vredehof in Spijkenisse is dit jaar op 20 mei.

De begraafplaats Vredehof is een groene oase in het drukke Spijkenisse. Julius Caesar en zijn partner Nel van den Tol zorgen ervoor dat de graven er netjes bij liggen en kennen de verhalen achter de stenen. Zaterdag hielden zij open dag.

Er liggen een dokter, winkeliers en een verzetsvrouw. Je zou zomaar aan het graf van Teuntje van der Sluijs-Andeweg (1906-1977) voorbijlopen. Speciaal voor de open dag van deze oude begraafplaats is er een bordje met een foto en een tekst neergezet. Het is een foto van Mirjam Cohen, een meisje dat tussen 1942 en 1945 Marietje Barends werd genoemd en onder die schuilnaam bij Van der Sluijs in woonde. Zo ontkwam ze aan de Jodenvervolging. ,,Dankzij de moed van de familie Van der Sluijs uit Spijkenisse heeft dit Joodse meisje de oorlog overleefd'', vertelt vrijwilliger Julius Caesar.

Julius Caesar (Zo heet hij echt, red.) en zijn partner Nel van den Tol hebben deze zaterdag de bordjes met tekst en foto's geplaatst. ,,Het is mooi dat je de verhalen van mensen uit het oude Spijkenisse kunt vertellen. We hebben onderzoek gedaan naar de begraafplaats en de mensen die er liggen. Nabestaanden hebben foto's gegeven.''

Zo'n tien jaar geleden raakten Caesar en Van den Tol betrokken bij de begraafplaats. Toen gingen er verhalen rond dat Vredehof, geopend in 1878, zou moeten wijken. Nel heeft er een persoonlijke band mee: veertig familieleden van haar rusten er. Julius heeft welgeteld één oom hier liggen. ,,Ik vind dit belangrijk. Dit is ook cultureel erfgoed'', zegt hij terwijl hij om zich heen kijkt. ,,Je ziet de verschillen in aankleding, als je naar een nieuwe begraafplaats gaat. Daar heb je gepolijste stenen.''

Groningen
Een opvallend grafmonument is dat van dokter Hendrik Jan Peppink (1821-1908). Om zijn steen staat een hekwerk en dat is a-typisch voor deze omgeving. ,,Hij kwam uit Groningen. Daar is een hekwerk rond een graf gebruikelijk'', weet Caesar. Peppink, een nieuwkomer, is belangrijk geweest voor het dorp. Hij zorgde in zijn eentje ruim zestig jaar voor de Spijkenisser bevolking als geneesheer, verloskundige en heelkundige.

Een paar meter verderop is de opvallende grafkelder van de familie Van der Linde. Zij waren de laatste bewoners van boerderij de Hoge Werf in Spijkenisse en hadden veel landerijen. Achteraan de begraafplaats staat ook de steen van het echtpaar Mak. Hun groentewinkel in de Voorstraat, die later door hun dochters werd voortgezet, is nu een museum.

Inundatie
Caesar en Van den Tol zorgen er, nu samen met de gemeente Nissewaard, voor dat de oude begraafplaats er netjes bij ligt. Het is een groene oase in het drukke centrum van Spijkenisse. De twee vrijwilligers geven regelmatig rondleidingen op Vredehof. Heleen is vandaag een van de bezoekers van de open dag. Ze woont sinds 1979 in Spijkenisse en is hier vandaag voor het eerst. ,,Voorheen werkte ik en kwam het nooit uit'', vertelt ze.

Ook bij het graf van Arita de Snaijer (1943-1944) en haar oudtante Jacoba van Bokkum (1875-1971) staat een bordje. Caesar blijft er even staan. Arita werd nog geen jaar oud. Spijkenisse kreeg in haar sterfjaar te maken met de inundatie door de Duitse bezetter. Doordat er water stond, kon op Vredehof moeilijk begraven worden. Maar op het gedeelte waar Jacoba een graf had gekocht, nog wel. ,,Zij besloot dat Arita in haar graf begraven mocht worden.''

Het verhaal van Arita en haar oudtante Coba is opgeschreven. Caesar en Van den Tol blijven zoeken naar de verhalen achter de graven.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies