Online Begraafplaatsen 3.0
BeginAlgemene Begraafplaats Vredehofstraat Spijkenisse

Algemene Begraafplaats Vredehofstraat, Vredehofstraat, Spijkenisse

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats Vredehofstraat
Adres:
Vredehofstraat
 
Spijkenisse
Gemeente:
Nissewaard
Provincie:
Zuid-Holland
Coördinaten:
51,848 4,32267
Oppervlakte (plm.):
7.300 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Bodegom (13x), van der Meer (13x), Dekker (10x), Mol (10x), de Baan (8x), Herrewijnen (7x), Vogelaar (7x), van Dijk (7x), van Genderen (7x), van Hulst (7x)

Algemene Informatie

Algemene Begraafplaats "Vredehofstraat".

In het centrum ligt de Algemene Begraafplaats aan de Vredehofstraat. Op deze begraafplaats wordt niet meer begraven.
Hier zijn ook enkele oorglogsgraven van geallieerde vliegeniers te vinden. Voor de begraafplaats staat het oorlogsmonument. Bij ruiming laat men tegenwoordig de steen van het graf staan.Een stukje Geschiedenis van Spijkenisse.

Het gebied waar Spijkenisse nu ligt wordt al zeer lang bewoond. Archeologisch onderzoek heeft uitgewezen dat de eerste sporen van bewoning in het Maasmondgebied dateren van ong. 10.000 jaar geleden. Toen werkten er vissers (steurvangers) en jagers in het moerassige gebied van het huidige Spijkenisse.

De naam Spickenisse treft men voor het eerst in een bron van 1231 aan. De plaats dankt zijn naam vermoedelijk aan de woorden Spieke (spits) en Nesse (letterlijk neus); een spits stuk uitstekend land langs een rivier. Spijkenisse is ontstaan als een boeren- en vissersgemeenschap aan een kreek van de Oude Maas. Op de noordoever vormde zich een woondijk, de huidige Voorstraat. De huizen, de akkers en een stenen kerkgebouw daaromheen groeide uit tot dorpskern. De middeleeuwse Oude Kerk en het Marktplein bestaan nog steeds en zijn een bezienswaardigheid, evenals de molen aan het Noordeinde.

In de 16de eeuw werd het dorp enkele malen getroffen door overstromingen. In de 17de en 18de eeuw werd Spijkenisse getroffen door omvangrijke branden. Door deze rampen werd de welvaart en economische groei van het gebied belemmerd.

Bestuur Wapen en Vlag.

De Heer van Putten had zeggenschap over het grondgebied. Het Wapen van die familie wordt tegenwoordig gebruikt als het stadswapen (de kroon is er aan toegevoegd) en de vlag is er van afgeleid. In 1459 ging de Heerlijkheid Putten, waaronder Spijkenisse, over naar Philips van Bourgondië. In 1581 kwam het gebied onder de macht van de Staten van Holland.

Van 1817 tot 1966 waren Spijkenisse en Hekelingen twee zelfstandige gemeenten onder één burgemeester. Na de Tweede Wereldoorlog was het dorp nog bescheiden van omvang (ca. 2500 inwoners), maar vanaf de jaren '60 en '70 is de gemeente als groeikern uitgegroeid tot een flinke middelgrote gemeente van ca. 70.000 inwoners. Momenteel werkt Spijkenisse hard aan het ontgroeien van haar status van groeikern door het actuele Centrumplan: Een omvangrijk project, dat Spijkenisse een groter en divers centrum moet geven.

Bron: Wikipedia.

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact