Online Begraafplaatsen 3.0
BeginAlgemene Begraafplaats Zonnemaire

Algemene Begraafplaats, Christinastraat, 4316 BE Zonnemaire

Begraafplaats:
Algemene Begraafplaats
Adres:
Christinastraat
 
4316 BE Zonnemaire
Gemeente:
Schouwen-Duiveland
Provincie:
Zeeland
Coördinaten:
51,711894 3,946979
Oppervlakte (plm.):
4.700 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Stoel (14x), van Nieuwenhuijze (12x), Geelhoed (11x), Ganzeman (10x), Verseput (10x), Delst (9x), Voshol (9x), v.d. Bout (9x), van der Bijl (9x), Vis (8x)


Contactgegevens Begraafplaats:

Algemene Informatie

Nieuwe ingangOude ingang

Met dank aan de mannen van het onderhoud die bezig waren. Na het maaien hebben ze keurig de herdenkmonumenten schoon geblazen. Waardoor ik mooie foto`s kon maken. Ziet er keurig verzorg uit. Top.

Overzicht begraafplaatsNieuws over deze begraafplaats

Zonnemaire schrikt van ingrijpend ruimingsplan gemeente
 - 6-10-2020
Zonnemaire schrikt van ingrijpend ruimingsplan gemeente op algemene begraafplaats; ‘Wat is een kerkhof zonder grafstenen?’

ZONNEMAIRE - Inwoners van Zonnemaire zijn geschrokken van de rigoureuze kaalslag die dreigt voor de algemene begraafplaats in het dorp. De gemeente heeft op zo'n 450 graven kaartjes geplaatst met het verzoek aan nabestaanden te laten weten of ze nog prijs stellen op behoud van de grafstenen. Bij het uitblijven van een reactie, worden de zerken en dekplaten verwijderd en de plek ingezaaid met gras.

,,Het lijkt een beetje op grafschennis", vindt Ingrid Katilas-Linssen. Op het twaalf jaar oude graf van haar vader prijkt geen kaartje. Maar ze trekt zich het lot van al die anderen enorm aan. ,,Ik vind dit echt schandalig. Als ze die ruimte nou nodig hadden, dan was het een ander verhaal. Gaat dit zo door, dan heb je hier straks voor het grootste deel gewoon een kaal grasveld liggen. Dat zegt toch niks? Laat dat gewoon een begraafplaats zijn, met iedere steen z'n eigen stukje dorpsgeschiedenis. Wat is een kerkhof zonder grafstenen?”

Katilas begint een handtekeningenactie tegen de aangekondigde ruiming en beraadt zich met een aantal medestanders nog op andere stappen. Of dat wat uithaalt, is zeer de vraag. Duizend handtekeningen die vorig jaar werden opgehaald tegen soortgelijke plannen voor (onder meer) Bruinisse, hadden geen effect. Het pleidooi van mede-initiatiefnemer Adri Moelijker uit Zierikzee voor de gemeenteraad evenmin.
De namen en exacte plek waar die mensen begraven liggen zijn straks terug te vinden op websites als online-begraafplaatsen en grafzoeker, redeneren burgemeester en wethouders. De bovengrondse ruiming betreft puur graven (koop en huur) waarvan de rechten verlopen zijn. Door ze weg te halen, wordt de balans hersteld met graven waar wél voor wordt of is betaald, aldus het college.

Bordjes op verkeerde stenen
Maar de kaartjes prijken niet alleen op oudere graven, zag Katilas tot haar afgrijzen bij een rondje over de begraafplaats en blijkt uit de reacties die ze al kreeg. ,,Ik krijg het idee dat er ook bordjes op verkeerde stenen hangen.” Een dorpsgenoot meldt dat het graf van haar schoonmoeder net vijf jaar oud is en toch is ‘gelabeld’. Katilas wordt ook kregelig bij de gedachte aan het graf van de onbekende, aangespoelde zeeman op het achterste veld. Als enige in die hoek mag zijn zerk blijven staan. ,,Ligt hij daar straks moederziel alleen! En wat doen ze met de dekstenen? Gaan ze die lichten dan”, vraagt Katilas zich af. ,,Dan kijk je toch zo in dat graf? Onbeschaamd vind ik dat!”

Verantwoordelijk wethouder Jacqueline van Burg had maandag nog geen pasklaar antwoord op de vele vragen die leven in Zonnemaire en zei toe te zullen uitzoeken hoe het daar precies zit.
bron: pzc.nl

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact