Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginOosterbegraafplaats Alphen aan den Rijn

Oosterbegraafplaats, Verlengde Aarkade 22, 2406 LB Alphen aan den Rijn

Begraafplaats:
Oosterbegraafplaats
Adres:
Verlengde Aarkade 22
 
2406 LB Alphen aan den Rijn
Gemeente:
Alphen aan den Rijn
Provincie:
Zuid-Holland
Co÷rdinaten:
52,1315 4,67836
Oppervlakte (plm.):
25.800 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
4.289 (Inmiddels zijn 593 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Jong (85x), van Leeuwen (84x), van Dam (48x), den Hertog (40x), Boot (40x), Visser (35x), Verkade (35x), van Egmond (35x), van Dijk (33x), Vis (33x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Algemene Informatie


Tevens Crematorium
De Oosterbegraafplaats te Alphen aan den Rijn is aan het einde van de jaren dertig van de twintigste eeuw aangelegd en verving de algemene begraafplaatsen van de voormalige gemeenten Alphen, Aarlanderveen-Lage Zijde en Oudshoorn. Deze begraafplaatsen waren aangelegd na het verbod van 1829 op het begraven binnen bestaande kerkgebouwen.

Nieuws over deze begraafplaats

Familie geschokt door brutale diefstal en vernieling van urn
23-3-2023 - (bron: AD-Alphen)
Familie geschokt door brutale diefstal en vernieling van urn
Kunstwerk met as van ouders verhandeld, dader aangehouden in Alphen


Verdriet, boosheid en frustratie overheersen bij Paula Wijfje (57) uit Alphen. De urn met daarin hun nog maar pas overleden ouders Piet (81) en Leny (83) werd gestolen en verhandeld.
door: SERENA HOFMAN
Daar, bij Van Schip Alphen aan de Bronsweg, liep de 49-jarige man tegen de lamp. Hij wordt verdacht van grafschennis. Woensdagochtend werd hij door de politie opgepakt, na een melding van een medewerker die de handel van de Alphenaar niet vertrouwde. ,,Het is zo ontzettend schofterig", zegt Wijfje. ,,De urn is compleet vernield. Het is mensonterend."

De nachtmerrie begint voor Wijfje deze week. Een vriend van de familie vertelt haar dat hij op de Oosterbegraafplaats in Alphen is geweest en dat hij heeft gezien dat de urn van haar ouders weg is.

,,Verbijsterd, dat waren we", vertelt ze. ,,Mijn zwager is gelijk gaan kijken en ja, het plekje in de urnenmuur was leeg. We zijn eerst samen met de beheerder een ronde gaan maken over de begraafplaats. Maar toen werd al snel duidelijk: ze zijn niet ergens anders neergezet. De urn is gestolen. Zo ontzettend schofterig, van binnen was ik meteen ontzettend boos."

Wijfje en haar zus Sandra Boetekees stappen naar de politie om aangifte te doen. Nu blijkt dat een Alphenaar de urn, totaal vernield, dan al lang heeft aangeboden bij de oud ijzerhandel. ,,Hij kwam hier met negen kilo koper", blikt een medewerker van het bedrijf terug.

,,Wij zijn verplicht een klant om een identiteitsbewijs te vragen, dus dat hebben we ook gedaan. Het materiaal is gewogen en apart gezet. Er ging al een belletje bij ons rinkelen, want we konden het materiaal niet thuisbrengen. Normaal gesproken brengt iemand leidingen, of een aanrechtblad. Spullen waarvan wij de herkomst kunnen achterhalen."

Dierbaren
De man krijgt zijn geld, de dagprijs die dan schommelt tussen de drie en drie en halve euro per kilo, en vertrekt. Een paar dagen later is hij weer bij het bedrijf, aldus de medewerker. ,,Hij kwam met vijftig kilo brons aan, in stukken gezaagd. We zagen dat er vleugels tussen zaten, van een vogel of een engel. Echt een beeld om te zien. Toen vertrouwden we het niet meer en hebben we de politie gebeld." Als de medewerkers nog eens gaan kijken wat de man eerder heeft gebracht en erachter komen dat het om een urn gaat, schrikken ze. ,,Zoiets hebben we hier nog nooit meegemaakt. Het is respectloos, het meest minne dat je kunt doen. Van iemands dierbaren blijf je af."

Ze komt uit een hechte familie, vertelt Wijfje ondertussen verder. En het overlijden van haar beide ouders, is nog ontzettend vers. Vader Piet overleed vorig jaar in juli. De urn met daarin zijn as, is gemaakt door een kunstenaar in opdracht van de familie. Moeder Leny overleed vervolgens nog geen half jaar later, in januari van dit jaar. Hun as is er nog, na de diefstal, maar de urn is compleet vernield. Wijfje: ,,Het was haar wens om samen te zijn met mijn vader, om bijgezet te worden in de urn. Als familie ga je zo zorgvuldig met hen om. Mijn ouders zijn kort na elkaar overleden, dat is al heel zwaar. En dan is het zo bizar dat iemand hen gewoon meeneemt."

Na het belletje van Van Schip, legt de politie snel de link met de aangifte van de zussen. Inmiddels zijn Piet en Leny weer thuis, bij dochter Paula. Maar, zegt ze, het is niet hoe zij dat hadden bedacht en gewild. ,,Zijn ze er nog wel, zitten ze er nog in, was het eerste dat ik dacht toen ik het verhaal hoorde van de oud ijzerhandel. Je moet er niet aan denken dat de verdachte de urn ook nog eens had leeggeschud bij de diefstal."

John Nieumeijer, teamchef van de Alphense politie, is blij dat de link tussen de diefstal en de melding van Van Schip door zijn agenten snel werd gelegd. ,,Dit is zo'n laffe, lage daad", reageert hij. ,,Als je zo aan je centen moet komen. De mensen hebben na een overlijden al genoeg verdriet."

Hij vervolgt: ,,Gelukkig hebben we deze zaak kunnen oplossen en is de urn terug bij de familie. We zien wel eens vaker dat bronzen beelden worden meegenomen, ook worden er wel eens spullen van een graf gestolen. Maar zo'n zaak als deze heb ik in de twaalf jaar dat ik in Alphen werk nog nooit gezien."

De beheerder van de Oosterbegraafplaats wil liever geen vragen over de diefstal beantwoorden. ,,Wij betreuren de diefstal zeer en zijn ontsteld door het gebrek aan respect van de schender en het verdriet dat nabestaanden hierdoor is aangedaan", reageert een woordvoerder van de gemeente Alphen desgevraagd. ,,Wij zijn zeer dankbaar voor de alertheid van het metaalbedrijf en het melden van het misdrijf bij de politie. De gemeente probeert de schade zo goed mogelijk te verhelpen en gaat in gesprek met de gedupeerden."

Waarschuwen
Wat de verdachte te wachten staat, is nog afwachten. Grafschennis is volgens het Wetboek van Strafrecht 'een misdrijf tegen de openbare orde' en staat beschreven in artikel 149. De straf die daarvoor kan worden opgelegd door een rechter varieert van een boete van maximaal negenduizend euro tot een jaar gevangenisstraf.

Uiteindelijk, zegt Wijfje, komen haar ouders weer terug op hun plekje op de begraafplaats. ,,Straks staan ze er weer. We gaan een nieuwe urn laten maken, exact dezelfde, door dezelfde kunstenaar. Zoals ze dat wilden." Met haar verhaal wil ze andere nabestaanden waarschuwen. ,,Dat iemand een urn zou steelt, daar ga je nooit vanuit. We weten nu beter, daarom komt er nu een glasplaat voor."


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies