Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginKerkhof Sint Barbarakerk Griendtsveen

Kerkhof Sint Barbarakerk , Helenaveenseweg 48, 5766 PB Griendtsveen

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Kerkhof Sint Barbarakerk
Adres:
Helenaveenseweg 48
 
5766 PB Griendtsveen
Gemeente:
Horst aan de Maas
Provincie:
Limburg
Co÷rdinaten:
51,442685 5,879057
Oppervlakte (plm.):
800 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Mullekom (17x), Janssen (7x), van den Eijnden (6x), van Limbeek (5x), van Eckendonk (4x), Kortooms (4x), Wolters (4x), van Veggel (4x), van Woezik (3x), van de Kerkhof (3x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Website:
Telefoon:
077 398 1416

Algemene Informatie

Toen Griendtsveen einde 19e eeuw werd gesticht, was het een rectoraat dat onder America ressorteerde. De rector droeg de Mis aanvankelijk op in een winkellokaal waarvan zowel katholieken als protestanten gebruik maakten. In 1891 werd America een parochie en in 1894 werd ook Griendtsveen een parochie en kon de parochiekerk gebouwd worden.

Deze kerk werd in 1895 gebouwd naar ontwerp van Jacques van Groenendael. Het is een neogotische, bakstenen zaalkerk met een lager, driezijdig afgesloten koor. Het schip van de kerk heeft een met leien bedekt zadeldak. De voorgevel wordt aan de rechterzijde door een spitse traptoren geflankeerd. Ook is er een portaal waarboven een roosvenster en een uurwerk. De klokken bevinden zich in een dakruiter.

Het interieur wordt overwelfd door een spits tongewelf. Er zijn glas-in-loodramen uit 1947 van Charles Eyck. Ook zijn er diverse gepolychromeerde heiligenbeelden en is er een doksaal.

Tussen oktober en december 1944 werd er veel verwoest en ook geplunderd. De kerk kwam er redelijk van af en kon worden hersteld.

De kerk staat sinds 2002 als rijksmonument ingeschreven in het monumentenregister.

https://www.youtube.com/watch?v=Vh4kkNRCGLcbegin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies