Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Congregatie der Montfortanen Oirschot

Begraafplaats Congregatie der Montfortanen, Montfortlaan 10, Oirschot

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats Congregatie der Montfortanen
Adres:
Montfortlaan 10
 
Oirschot
Gemeente:
Oirschot
Provincie:
Noord-Brabant
Co÷rdinaten:
51,506817 5,331003
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Kroon (2x), Bernard (2x), Ghijsen (1x), van Zwieten (1x), Mohr (1x), Kaptein (1x), van den Besselaar (1x), van Diemen (1x), Gudmundsson (1x), van Geffen (1x)

Algemene Informatie

Deze kloosterbegraafplaats is gelegen op landgoed Groot Bijstervelt. Van 1903 tot 2011 was de Congregatie der Paters Montfortanen op dit landgoed gevestigd. In eerste instantie als grootseminarie, een opleidingshuis voor priester- en broedermissionarissen. Vanaf 1969 ook als bezinningscentrum, eerst voor de zusters van Onze Lieve Vrouw van het Cenakel en later weer voor de Montfortanen. In 2005 werd het bezinningscentrum gesloten. De laatste Montfortanen verlieten Groot Bijstervelt in 2011.

Op 10 september 1915 werd gestart met de aanleg van deze kleine begraafplaats, vlakbij de reeds op het landgoed aanwezige calvarieberg. De begraafplaats werd op 19 september ingezegend door pater Eijmael. Op 20 september werd pater Arnold Bemelmans als eerste hier begraven. In de loop der jaren is de begraafplaats uitgebreid en zijn er uniforme kruisen geplaatst. Tussen de paters ligt ook een drietal zusters begraven. De leeftijden van de overledenen variŰren van 20 tot 87 jaar. Het jongste graf is van pater Jan Bechthold en dateert uit 2013.

Op 26 november 1915 is op de sokkel van het kruis van de calvarieberg een herinneringsplaat bevestigd met de namen van twee Montfortanen die in Bijstervelt hebben verbleven en elders waren overleden en begraven. Dit is de oorsprong van de herinneringsplaten op de gemetselde wand.

Bronnen:
http://montfortkapel.nl/
http://montfortanen.nl/
http://www.erfgoedgeowiki.nl/index.php/Klooster_Montfortanen_(Montfortlaan)_Oirschot
http://www.sbeo.nl/dossiers-bc/groot-bijstervelt

Ingang begraafplaats

De letters DS-AM, in de toegangspoort, staan voor: 'Dieu Seul - Ave Maria' (God Alleen - Gegroet Maria), levensmotto van Louis-Marie Grignion de Montfort, en ook van diens volgelingen, de Montfortanen.
Overzicht vanaf de ingang

Links van het middenpad liggen de rijen A en B. Rechts liggen C en D. De nummering van de graven van iedere rij begint bij 1 aan de kant van de ingang en loopt op richting gedenkmuur.
Overzicht vanaf de gedenkmuur


Gedenkmuur

Gemetselde muur voorzien van 22 platen met, geordend op overlijdensjaar, de namen van overleden Montfortanen, die ofwel hier ofwel elders begraven liggen.
Herinneringsplaten 1909 - 1963


Herinneringsplaten 1964 - 1985


Herinneringsplaten 1986 - 2002


Herinneringsplaten 2003 - 2017


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies