Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Hollandscheveld

Begraafplaats, Kerkhoflaan 2, 7913 VV Hollandscheveld

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats
Adres:
Kerkhoflaan 2
 
7913 VV Hollandscheveld
Gemeente:
Hoogeveen
Provincie:
Drenthe
Co÷rdinaten:
52,707796 6,547208
Oppervlakte (plm.):
12.900 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
1.218 (Inmiddels zijn 1 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Schonewille (56x), Pol (48x), de Jonge (42x), Benjamins (39x), Koster (34x), Metselaar (25x), Vos (25x), Strijker (23x), Smit (23x), Okken (22x)

Algemene Informatie

Foto's: Gerrit Strijker

Update 31 maart 2020:
Hoogeveen gaat zo'n 450 graven ruimen op begraafplaats Hollandscheveld (om plaats te maken in de toekomst)
De begraafplaats in Hollandscheveld is over zeven jaar vol. Om ook daarna te kunnen begraven gaat de gemeente zo'n 450 oude graven ruimen en de stoffelijke resten herbegraven in een verzamelgraf.
Dat heeft de gemeente vandaag bekend gemaakt. Het ruimen en herbegraven op de begraafplaats in Hollandscheveld betreft algemene graven die tussen de 60 en 80 jaar oud zijn en waar geen rechten op rusten. Op het vrijgekomen gedeelte kunnen in de toekomst nieuwe particuliere graven uitgegeven worden.

De begraafplaats aan de Kerkhoflaan in Hollandscheveld loopt langzaam maar zeker vol. Onderzoek heeft vorig jaar uitgewezen dat er tot 2027 nog voldoende plek is om nieuwe particuliere graven en nieuwe algemene graven uit te kunnen geven. Daarna niet meer.

'Eigen begraafplaats houden'
Hoogeveen heeft de situatie besproken met belangengroeperingen waaronder de Vereniging Hollandscheveld voor Plaatselijk Belang, uitvaartvereniging Hollandscheveld en de Stichting Ter Aarde. Die vinden het belangrijk dat het dorp een eigen begraafplaats heeft en houdt.

,,Sluiting van de begraafplaats in Hollandscheveld op termijn is dan ook geen optie'', staat in een persbericht van burgemeester en wethouders. Uitbreiding van de begraafplaats is volgens de gemeente niet mogelijk. Hoogeveen heeft geen gronden rond de bestaande begraafplaats in eigendom.

Aankoop van gronden brengt volgens de gemeente hoge kosten met zich mee en de bestemming van die gronden moet worden aangepast. ,,Bovendien'', zo schrijft het college, ,,worden de exploitatielasten van de begraafplaatsen hoger, op het moment dat de begraafplaats wordt uitgebreid.''

'Zorgvuldig en respectvol'
Volgens verantwoordelijk wethouder Erik Giethoorn (CDA) wordt alles zeer zorgvuldig uitgevoerd. "De stoffelijke resten worden op respectvolle en pi�teitsvolle manier opgegraven en herbegraven in een verzamelgraf.''

Bij dat zogeheten knekelgraf komt een herdenkingsplaats. De kosten voor het herbegraven zijn voor de gemeente. Minimaal negentien graven van personen van historische betekenis of graven van 'opvallende kwaliteit' krijgen een herbestemming. Dat betekent dat de grafzerk behouden blijft. De stoffelijke resten gaan naar het verzamelgraf.

Tegen het besluit voor de 450 algemene graven in Hollandscheveld kunnen nabestaanden geen bezwaar maken. Wel kan een verzoek worden gedaan de resten te mogen herbegraven in een particulier graf.

'Vroegtijdig beginnen'
De voorbereiding voor herbegraven en de herinrichting kosten volgens de gemeente tijd. ,,De grond op een heringericht gedeelte van een begraafplaats moet een aantal jaren rusten voordat deze in gebruik genomen kan worden'', zo wordt gesteld. ,,Om deze reden is het noodzakelijk vroegtijdig te beginnen met de voorbereidingen.''

De gemeente probeert de komende tijd in contact te komen met nabestaanden en plaatst bordjes bij de bewuste graven. De uitvoering van het maatschappelijk gevoelige besluit staat gepland in 2021 en kost naar verwachting tussen de 150.000 en 250.000 euro.Dit veld zal worden geruimd.

Ingang begraafplaats Hollandscheveldbegin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies