Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginProtestantse Begraafplaats voormalig Hervormd Helmond

Protestantse Begraafplaats (voormalig Hervormd), Molenstraat 70, 5701 KH Helmond

Begraafplaats:
Protestantse Begraafplaats (voormalig Hervormd)
Adres:
Molenstraat 70
 
5701 KH Helmond
Gemeente:
Helmond
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,47786 5,669037
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
287 (Inmiddels zijn 6 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Fentener van Vlissingen (8x), Mulder (7x), van Riet (5x), van Pareren (4x), Schippers (4x), Matthijsen (4x), Praasterink (4x), Klaassen (4x), de Jong (4x), Claus (4x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Algemene Informatie

Deze Protestantse begraafplaats, die gesticht werd in 1865, ligt naast de RK begraafplaats. De voormalige beheerders- of doodgraverswoning uit 1869 is een rijksmonument.

Op de begraafplaats rusten oa. leden van de Fentener van Vlissingen familie, oprichters van de Vlisco fabriek in Helmond.

De begraafplaats bestaat uit twee delen: Het oude gedeelte Sectie 1 t/m 22 en het 'nieuwe' gedeelte met letteraanduiding A t/m J.

Toegangshek anno 1865

TOEGANGSHEK van gietijzer uit 1865, aldaar geplaatst bij de ingebruikname van de begraafplaats. Omschrijving Het dubbele toegangshek wordt gesteund door gietijzeren zuilen met kegelvormige bekroning. De zijden en het ijzeren spijlenhek zelf hebben een gewelfde vorm, uitmondend in pijlpunten. De onderste helft van het hek heeft een netpatroon. Waardering Het hek van de Hervormde begraafplaats is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de sobere grafcultuur der hervormde gemeenten in Zuid-Nederland. Het hek heeft ensemblewaarde, het maakt deel uit van een geheel dat vanwege de situering en de inrichting van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Doodgraverswoning anno 1869

DOODGRAVERSWONING ANNEX BAARHUIS, in neo-classicistische stijl gebouwd in 1869 voor de naastgelegen Hervormde begraafplaats. Het pand is thans in gebruik als woonhuis. Omschrijving Het eenlaagse, vrijstaande rechthoekige woonhuis heeft een zadeldak met de nok loodrecht op de straat. Het dak is voorzien van rode Tuile du nordpannen. De gevel is boven de donkere plint wit geschilderd en gepleisterd. De begane grond is geblokt gepleisterd, boven de cordonlijst is de gevel vlak met uitzondering van de sierlijst die de dakrand volgt. De getoogde schuifvensters zijn dicht bij elkaar, centraal geplaatst. De vensters worden visueel verbonden door een getoogde gepleisterde sierlijst. Elk venster heeft één luik. Onder de sierlijst met tuitgevel is een getoogd tweeruits zolderraam geplaatst. Rechts en linksachter is het huis voorzien van een eenlaagse aanbouw onder flauw hellend dak. Het wit geverfde bakstenen linkergedeelte is voorzien van getoogde vensters en gietijzeren muurankers. In het gepleisterde rechterdeel bevindt zich de paneeldeur met een getoogd gedeeld bovenlicht. Waardering De doodgraverswoning is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de sobere grafcultuur van de hervormde gemeenten in Zuid-Nederland en is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de gebouwen voor de begraafplaatsen. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de eenvoud die tot uitdrukking komt in stijl en detaillering met gebruikmaking van neo-classicistische vormen. Het heeft ensemblewaarde in samenhang met het begraafplaatshek en met de naastgelegen katholieke begraafplaats, welk geheel vanwege de situering en de inrichting van belang is. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Grafmonument

GRAFMONUMENT uit het derde kwart van de negentiende eeuw, voor een predikant en twee verwanten. Omschrijving Het graf wordt omzoomd door een groot gietijzeren hek. De gecanneleerde zuiltjes staan op een hardstenen voetstuk en hebben op de hoeken en aan de voorzijde een kegelvormige bekroning. De tussenliggende lagere spijlen hebben een pijlpuntvormig einde. Er zijn geen zerken die de plaats van de begravenen aangeeft, maar aan de achterzijde zijn onderaan drie ovaalronde ijzeren plaquettes bevestigd met daarop de namen van de begravenen. Dit zijn de in Maastricht geboren Jan Theodoor Endtz, predikant 1795-1880, Joanna Maria Endtz, 1790-1860 en Rebecca Antoinette Elisabeth Wolf 1805-1866. Tenslotte is er aan de bovenzijde een ijzeren banderol bevestigd met een vlinder in het midden en de volgende tekst: :"Die in mij gelooft zal leven al ware hij ook gestorven - Een iegelijk die leeft en in mij gelooft zal niet sterven in der eeuwigheid". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de sobere grafcultuur der hervormde gemeenten in Zuid-Nederland. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege materiaalgebruik en ornamentiek. Het heeft ensemblewaarde, het maakt deel uit van een geheel dat vanwege de situering en de inrichting van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Grafmonument

GRAFMONUMENT uit 1927 in Art Déco-stijl, voor Pieter Fentener van Vlissingen. Omschrijving De grafzerk is uitgevoerd in natuursteen en staat op een sokkel. Op de rechthoekige sokkel zijn diverse voorstellingen uit de natuur, zoals een spin in een web, aangebracht. Voorts de naam, Pieter Fentener van Vlissingen, en levensdata, 1853-1927. Hierop een in lotushouding zittende man met gesloten ogen, de linkerhand geheven en de rechterhand rustend op een boek dat voor hem op een verhoging ligt. Achter het hoofd van het gestileerd gesculpteerde werk afbeeldingen van zon en sterren. Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als getuigenis van de grafcultuur der hervomde gemeenten in Zuid-Nederland. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege materiaalgebruik en ornamentiek, vanwege de esthetische kwaliteit en de uitzonderlijke iconografie. Het heeft ensemblewaarde, het maakt deel uit van een geheel dat vanwege de situering en de inrichting van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en wegens de iconografie uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Ontwerptekening

Ontwerptekening begraafplaats Herv. gemeente Helmond, opgericht Feb. 1866
Ontwerpschets

Ontwerpschets begraafplaats met doodgraverswoning

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies