Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNH Begraafplaats Cothen

NH Begraafplaats, Groenewoudseweg, Cothen

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
NH Begraafplaats
Adres:
Groenewoudseweg
 
Cothen
Gemeente:
Wijk bij Duurstede
Provincie:
Utrecht
Coördinaten:
51,994318 5,317053
Oppervlakte (plm.):
1.200 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Eck (15x), van Dijk (13x), de Bruijn (7x), Merkens (7x), Marchal (6x), Doeser (5x), de With (4x), van Burgeler (4x), Verbeek (3x), Buitenhuis (3x)

Algemene Informatie

1885 Opening Ned. Herv. Begraafplaats aan de Groenewoudseweg.
Bron: www.cothen.eu.


Ingang begraafplaats


Nieuws over deze begraafplaats

Grafsteen al weg, nu ook stoffelijke resten geruimd?
7-3-2024 - (bron: AD-Wijk bij Duurstede)
Grafsteen al weg, nu ook stoffelijke resten geruimd?

Kerk wil graf van ‘vader en moeder’ na 25 jaar ruimen, zoon is woest en stapt naar rechter

Hun grafsteen is al geruimd en vernietigd. Het is alleen nog de vraag hoe lang de stoffelijke resten van een echtpaar nog op de begraafplaats van de Protestantse Gemeente in Cothen blijven liggen. Niet lang meer, als het aan de kerk ligt: die wil het graf ruimen. Maar de zoon van het echtpaar probeert dat te voorkomen en stapte naar de rechter.
door: WIM LANGEJAN

Zijn vader ligt al sinds 1985 op de begraafplaats van de kerk aan de Groenewoudseweg in Cothen, zijn moeder is er in 1996 begraven. Voor áltijd, dacht een inwoner van Haastrecht. Hij is er stellig van overtuigd dat er sprake is van een eeuwigdurend grafrecht.

Nee, zegt de kerk. Er is een grafrecht voor 25 jaar en dat liep af in 2021. Dus moet het graf worden geruimd, tenzij er wordt bijbetaald. Voor 10 jaar kost dat 1225 euro. In januari werd al een begin gemaakt met door de grafsteen weg te halen.

Beide partijen troffen elkaar woensdag in de Utrechtse rechtbank. De zoon spande een kort geding aan toen hij van de begraafplaats hoorde dat medio februari de stoffelijke resten in het graf zouden worden geruimd. Dát wil hij voorkomen. En hij wil dat de rechter hem in het gelijk stelt, dat er inderdaad sprake is van eeuwigdurend grafrecht.

Zijn advocaat Andriessen betoogde dat de vader in 1984 het graf zelf heeft uitgekozen. ,,Hij kreeg toen te horen dat er nog twee plekken voor onbepaalde tijd waren." Maar volgens de juridisch adviseur van de kerk, mr. Van der Putten, kan op geen enkele manier worden aangetoond dat het graf voor onbepaalde tijd is toegezegd.

Sterker nog, stelt Van der Putten, dat werd op deze begraafplaats al sinds 1978 niet meer gedaan. Én is er een factuur waarop duidelijk staat dat het grafrecht voor 25 jaar is. De zoon heeft twijfels over die factuur. Volgens zijn advocaat Andriessen kwam die 'uit de hoge hoed' en staat er geen datum op.

Factuur
Volgens de beheerder van de begraafplaats, ook aanwezig op de zitting, vond hij de factuur in 2021 in een ordner. ,,Het is een amateuristisch vormgegeven factuur, dat moet ik toegeven. Maar zo zijn ze allemaal."

De zoon dook ook in het archief van de begraafplaats en ontdekte dat bij diverse vermeldingen van graven voor onbepaalde tijd in pen de woorden 'voor 25 jaar' geschreven staat. Betekent dit dat bestaande rechten niet worden gerespecteerd, vraag hij zich af. Volgens Van der Putten betekent dat niets: ,,Dat is een soort geheugensteuntje, dat heeft geen juridische consequenties."

Tijdens de zitting wordt duidelijk dat de verstandhouding tussen de partijen niet erg vriendelijk is. Zo stelt Andriessen dat hij 'grote twijfels heeft aan de verklaringen' van de kerk en noemt hij het verwijderen van de grafsteen 'onrechtmatig'. ,,Waarom stelt de gedaagde (de kerk, red.) zich zo star op. Waarom niet het voordeel van de twijfel geven?"

Die ruimte is er niet bij de kerk, betoogde Van der Putten. ,,Voor de kerk is het einde oefening. Het geduld van deze kant is echt op. Deze zaak zorgt voor veel kosten. Mijn rekening is al opgelopen tot 10.000 euro."

Alleen als de zoon bijbetaalt, wordt het graf niet geruimd. Dat al wel de steen is vernietigd heeft te maken met veiligheid, betoogt de adviseur. ,,Staande stenen vormen een risico. Die kunnen omvallen." Met het ruimen van het graf wordt gewacht tot de rechter een uitspraak heeft gedaan.

Want die gaat er komen. Op 20 maart velt de rechter een oordeel. Een poging van haar kant om beide partijen rond de tafel te krijgen, leverde niets op. Ze schorste de zitting tijdelijk, voor overleg op de gang. Maar dat mocht niet baten. ,,Wij zijn er niet uitgekomen", verklaarde Andriessen toen iedereen weer terug was in de rechtszaal.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies