Online Begraafplaatsen 3.0
Beginherstelde Joodse begraafplaats Winschoten

herstelde Joodse begraafplaats, Liefkensstraat, Winschoten

Begraafplaats:
herstelde Joodse begraafplaats
Adres:
Liefkensstraat
 
Winschoten
Gemeente:
Oldambt
Provincie:
Groningen
Coördinaten:
53,141657 7,03681
Status:
Nog niets ingevoerd, vrijwilliger gezocht

Heeft u een zelfgemaakte algemene foto voor ons van deze begraafplaats, bijv. van de ingang? Stuur deze gerust op o.v.v. de begraafplaats.

Algemene Informatie

Op de in ere herstelde Joodse begraafplaats in hartje Winschoten zullen niet alle graven binnen de nieuwe omheining liggen.

Het Nederlands-Israelitisch Kerkgenootschap (NIK), dat de meeste Joodse rustplaatsen in Nederland beheert, is daar absoluut niet blij mee. ,,Het mogen dan maar twee of drie van de 19 graven zijn die buiten het nieuwe hek zullen liggen, het is en blijft heel onbevredigend’’, zegt woordvoerder Willem Fokkens. ,,Je kunt straks over die graven lopen en dat hoort niet. Zoiets zie je ook niet op andere begraafplaatsen.’’

Graafwerkzaamheden
De graven liggen aan de Liefkensstraat, nabij het winkelcentrum. Tijdens graafwerkzaamheden in november 2016 werden ze ontdekt. Op die locatie lag tot 1829 de Joodse begraafplaats van Winschoten. In 1969 werd die rustplaats ontruimd en werden de graven naar de huidige Joodse begraafplaats aan het Sint Vitusholt gebracht. ,,De 19 ontdekte graven behoorden tot een nog oudere rustplaats die daar ook ooit lag’’, zegt Fokkens.

De gemeente Oldambt besloot in overleg met het NIK en opperrabbijn Binyomin Jacobs de graven iets te verplaatsen en daar de Joodse rustplaats van weleer als het ware in ere te herstellen en die met een hekwerk te omheinen. De Stichting Historie Joods Groningen, waar Fokkens ook bestuurder van is, betaalde met 4000 euro mee aan het hek.

Verkeerssituatie
Enige tijd geleden liet het NIK weten ongeduldig te zijn over het feit dat de rustplaats nog altijd niet volledig in ere was hersteld. Woordvoerder Charone Tellegen van de gemeente Oldambt neemt dat ongeduld weg. Zij laat weten dat momenteel de werkzaamheden aan de Liefkensstraat in volle gang zijn. Ze zegt ook dat de verkeerssituatie ter plekke, de locatie ligt vlak aan een weg, met zich meebrengt dat een stukje van het terrein niet door het hek omringd wordt.

Gedenkteken
,,Het gaat om twee, drie graven’’, aldus de woordvoerder. ,,Dat stukje wordt wel met speciale steentjes gearceerd. Met de auto kun je er niet komen, te voet wel.’’ Volgens Tellegen wordt op de locatie een plaquette neergezet die vertelt dat daar een Joodse rustplaats is. ,,Ook wordt een gedenksteen van de begraafplaats aan het Sint Vitusholt verplaats naar deze locatie. Half oktober zijn alle werkzaamheden klaar.’’

Fokkens is op de hoogte van de verkeerssituatie. ,,Ik begrijp dat daar rekening gehouden mee moet worden en het is natuurlijk goed dat je er niet met een auto overheen kunt. Maar we hadden ons dit absoluut anders voorgesteld.’’
BRON: www.dvhn.nl

 © Kineo 2005-2021
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact