Begraafplaats Redemptoristen bij het Nebo-Klooster, Sionsweg 2 Nijmegen, 6525EB Nijmegen
Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Begraafplaats Redemptoristen bij het Nebo-Klooster
Adres:
Sionsweg 2 Nijmegen
6525EB Nijmegen
Gemeente:
Nijmegen
Provincie:
Gelderland
Coördinaten:
51,810532 5,882069
Oppervlakte (plm.):
1.200 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
238 Gravenlijst
Aantal personen:
338 Personenlijst
Meest voorkomende namen:
de Groot (5x), Peters (4x), Vermeulen (3x), van Nimwegen (3x), Smithuis (3x), Kuijpers (3x), Hooij (2x), Eijkemans (2x), Donicie (2x), Visser (2x)
Algemene Informatie
De begraafplaats ligt afgelegen en is bereikbaar alleen lopend. Mensen met een rolstoel hebben wel begeleiding nodig omdat het in een dal ligt nl.Geschiedenis
Op 6 september 1927 verleende het gemeentebestuur toestemming aan het bestuur van de St. Alfonsstichting te Amsterdam om op het terrein van haar nieuwe kloostercomplex aan de Sionsweg een begraafplaats aan te leggen. Tot het kloostercomplex hoorde ook het kleinseminarie van de Nederlandse provincie van de Redemptoristen. Het klooster van de Redemptoristen, het St. Alfonsklooster, beter bekend als het Nebo-klooster, naar de berg Nebo vanwaar Mozes het beloofde land overzag (het klooster staat recht tegenover de Cenakelkerk van de Heilige Landstichting). Op de begraafplaats bij het Nebo-klooster mochten en mogen alleen paters Redemptoristen worden begraven.
Klooster en seminarie zijn tot 1970 in gebruik geweest als opleidingscentrum van Redemptoristen in Nederland. Het kleinseminarie werd in dat jaar als zelfstandig instituut opgeheven. Sinds 1977 wordt de seminarievleugel van het complex verhuurd aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. De kloostergebouwen zijn sinds 1975 in gebruik als kloosterbejaardenoord. Op de begraafplaats worden nog steeds paters Redemptoristen ter aarde besteld.
Begraafregisters
De Redemptoristen hebben geen bezwaar tegen het inzien van de begraafregisters. De registers zijn volledig en betreffen de periode 6 september 1927 tot heden (2007). Het klooster van de Redemptoristen in Wittem bezit een kopie van deze registers. Eind 2007 zijn de archieven van de Redemptoristen overgebracht naar het Erfgoedcentrum Nederlands Kloosterleven in het klooster Sint Aegten in Sint Agatha (nabij Cuijk).
Bron: Regionaal Archief Nijmegen, Stadsbestuur Nijmegen
Ingang begraafplaats
Ingang begraafplaats
Ingang begraafplaats