Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginOude Algemene Begraafplaats Ameide

Oude Algemene Begraafplaats, J.W. van Puttestraat 4b, 4233 EL Ameide

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Oude Algemene Begraafplaats
Adres:
J.W. van Puttestraat 4b
 
4233 EL Ameide
Gemeente:
Vijfheerenlanden
Provincie:
Utrecht
CoŲrdinaten:
51,95703 4,960536
Oppervlakte (plm.):
1.800 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
115 (Inmiddels zijn 4 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Streefkerk (7x), Oosterom (7x), Kool (7x), de Jong (7x), de Jongh (7x), van Bruggen (5x), Molenaar (5x), Versluis (5x), de Groot (5x), Verheij (5x)

Algemene Informatie

Het knekelhuisje van de begraafplaats te Ameide.

In Ameide lukte het de gemeente niet de kerkvoogden te bewegen afstand te doen van het kerkhof om dat tot algemene begraafplaats te laten inrichten. Op 31 oktober 1828 rapporteerden burgemeester en wethouders dat alle pogingen vruchteloos waren gebleven en dat ze een andere geschikte plaats buiten de kom hadden gevonden: een deel van de zogenaamde kloosterboomgaard ten oosten van de Achterweg, die 'zodanig is verheven dat met de watervloed van 1820 maar een klein deel onder water heeft gestaan'. Het terrein werd opgehoogd tot een el boven het vloedwater en op 1 januari 1829 als dodenakker in gebruik genomen. Het toegangshek is, net als dat van het kerkhof te Tienhoven, vervaardigd door IJzergieterij De Prins van Oranje.
In 1873 volgde de bouw van het lijkenhuis, een simpel witgepleisterd gebouwtje met een puntgevel en pannendak. Boven de brede toegangsdeuren bevindt zich een roosvenster. Het gebouwtje is door de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven in de laatste jaren van de 20ste eeuw opgeknapt.
Er zijn nogal wat artsen begraven op deze dodenakker. In het familiegraf van Von Ziegenweidt, links van de ingang nabij de muur, is in 1874 de stadsgenees- heel- en verloskundige J.F.K.Th. von Ziegenweidt bijgezet. Hij verdronk toen hij met een roeiboot de Lek overstak om een patiŽnt in Jaarsveld te bezoeken. Nog tragischer is het verhaal van J.W. van Putte, die in 1944 omkwam op dezelfde rivier. Op Dolle Dinsdag, 5 september 1944, bevond de zogenaamde Pruise boot, de door de Kriegsmarine in beslag genomen passagiersboot Prins Hendrik, zich ter hoogte van Achthoven toen een eskader geallieerde jachtvliegtuigen het schip beschoot. De stuurman manoeuvreerde het schip de rietgors in. Dokter Van Putte kwam op het hulpgeroep af. Maar terwijl hij bezig was de gewonden te verzorgen, werd hij bij een volgende aanval door een kogel in de borst gedood. Hij was dertig jaar oud. Na de oorlog schonk de bevolking van Ameide en Tienhoven een gedenksteen. Het graf bevindt zich rechts van de grote treurwilg.


Een overzicht van de oude stenen van de begraafplaats

Het toegangshek tot de begraafplaats


Oude begraafplaats J.W. van Puttestraat

Foto is afkomstig van de Historische Vereniging Ameide en Tienhoven.
Geschonken door Gerie Brouwer van den Heuvel.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies