Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginKerkhof Roodkerk

Kerkhof, Tsjerkewei, Roodkerk

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Kerkhof
Adres:
Tsjerkewei
 
Roodkerk
Gemeente:
Dantumadiel
Provincie:
Friesland
Coördinaten:
53,256187 5,933402
Oppervlakte (plm.):
3.200 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Visser (2x), van der Meer (2x), Veenstra (2x), Dijkstra (2x), van der Veen (1x), Schmidhuber (1x), Boskma (1x), Rijpma (1x), van der Haag (1x), Knobbe (1x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
058 - 256 23 50
Contact:
Siegfried Nuijen

Documenten

Zerkteksten.pdf (31-08-2022, 341 KB)

Algemene Informatie

Rond 1100 na Chr. werd deze kerk gesticht door de bisschoppelijke St. Maartenskerk van Utrecht. Het is een sobere, Romaanse kerk, gebouwd op de uitloper van een zandrug. Het kerkje was in de Middeleeuwen omgeven door lagergelegen moeras en veengebied, dat door de monniken van het Premonstratenzer klooster Mariëngaarde van Dokkum ontgonnen werd. De eerste 5 eeuwen was deze kerk een Rooms-katholieke kapel, opgedragen aan de heilige Martinus (Sint Maarten). Vanaf 1580, ten tijde van de Reformatie, werd het een protestantse kerk. Op oude kaarten is te zien dat er voor de 12e eeuw een kerkhof lag twee kilometer ten noorden van de huidige kerk. Waarschijnlijk stond er bij dit kerkhof ook een kapel en is deze verlaten wegens het hoge water van die tijd.


Oorspronkelijke elementen

In de loop van de tijd zijn er diverse aanpassingen aan de kerk aangebracht, zo is de zuidmuur waar u nu naar kijkt in de 19e eeuw voorzien van een nieuwe buitenste laag. Toch zien we hier en daar nog originele elementen terug. Loopt u om de kerk heen, dan ziet u dat de noordelijke muur (aan de achterkant) opgebouwd is uit tufstenen. Deze muur is een restant van de oorspronkelijke kerk. In de muur is een klein, oorspronkelijk Romaans venster te zien, direct onder de dakvoet. Een deel van een tweede venster vindt u terug in de kop van een later uitgehakt, groter venster. Ook kunt u de contouren vinden van een deur, die later dichtgemetseld is.


Toren en klok

Op dit moment heeft de toren een spitse punt. Dat is niet altijd zo geweest: het spitse torentje stamt uit de tweede helft van de 18e eeuw. Daarvoor stond er een tegen de kerk aangebouwde toren met een zadeldak.
In de toren hangt de oudste nog luidende klok van Friesland. Het is een Romaanse luidklok, gegoten in 1307. Een deel van het opschrift luidt: Nicolaus me fecit (Nicolaus heeft mij gemaakt) nomine Pasifiqa anno dni MCCCVII (in het vredesjaar onzes Heren 1307). Op de buitenzijde zijn primitieve figuraties afgebeeld, waarvan één lijkt op een Davidsster.

Roodkerk - Zuidzijde

Foto's: M.N. den Harder
Roodkerk - Noordzijde



begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies