Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Beginfranciscanen en franciscanessen Alverna Wijchen

franciscanen en franciscanessen (Alverna), Valendrieseweg, Wijchen

Begraafplaats:
franciscanen en franciscanessen (Alverna)
Adres:
Valendrieseweg
 
Wijchen
Gemeente:
Wijchen
Provincie:
Gelderland
CoŲrdinaten:
51,802395 5,752788
Oppervlakte (plm.):
800 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Peters (4x), Jansen (3x), Janssen (3x), Goossens (3x), van der Meer (3x), van Dijk (2x), Nowak (2x), Langver (2x), Wessels (2x), van den Hoven (2x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Algemene Informatie

Klooster
Zoals vele kloostergemeenschappen hebben ook de Zusters Franciscanessen te maken met vergrijzing en terugloop van het ledenaantal. Om die reden hebben de Zusters Franciscanessen al in 2006 opdracht gekregen te onderzoeken op welke wijze de door hen geboden zorg het beste gegarandeerd kon worden. (Zie verder hieronder.) Onderdeel van de vernieuwingen was het afstoten van het oude monumentale kloostergebouw en nieuwbouw. In 2009 is de bouw begonnen, welke in 2011 is opgeleverd. Zowel de kloostergemeenschap als het verzorgingstehuis zijn toen verhuisd. Ondanks dat beide nu in hetzelfde pand huizen, zijn wonen en zorg volledig gescheiden. Het oude klooster en het landgoed werden daarop afgestoten.

Kloosterverzorgingstehuis
In 1987 is het Kloosterverzorgingstehuis Alverna formeel opgericht door de "Congregatie zusters Franciscanessen". In die tijd werd het verzorgingshuis uitsluitend bewoond door nonnen en religieuzen behorend tot de Nederlandse rooms-katholieke kerkprovincie. Om praktische redenen is voor het verzorgingstehuis een uitvoerend orgaan in het leven geroepen, de KBO Alverna, die het verzorgingstehuis formeel huurt van het klooster. De Zusters Franciscanessen onderzochten reeds vanaf 2006 de opties voor het voortbestaan van de specifieke zorg voor oudere religieuzen. Fusies bleken geen optie vanwege de financiŽle risico's. KBO Alverna heeft uiteindelijk besloten de uitvoering van de zorg volledig uit te besteden aan onderaannemer "ZorgSpecialist" te Santpoort. KBO Alverna is een rechtspersoon zowel naar kerkelijk recht als naar burgerlijk recht.

Door de verdere terugloop van het aantal religieuzen in Nederland, verwachtte KBO Alverna in 2011 dat binnen afzienbare tijd niet voldoende religieuzen beschikbaar zijn voor haar "De Tuinkamer", een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie. Om 100% bezetting te garanderen, zullen dan ook niet-religieuzen toegelaten worden. "De Zorgspecialist" verwacht dat dat moment al in 2013 aanbreekt.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies