Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNoodbegraafplaats Klein Selwerderhof 2 Groningen

Noodbegraafplaats Klein Selwerderhof 2, Iepenlaan, 9741 GB Groningen

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Noodbegraafplaats Klein Selwerderhof 2
Adres:
Iepenlaan
 
9741 GB Groningen
Gemeente:
Groningen
Provincie:
Groningen
CoŲrdinaten:
53,240996 6,553869
Oppervlakte (plm.):
7.500 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
de Vries (9x), Mulder (8x), Bakker (6x), Dijkema (6x), de Jonge (5x), Huberts (5x), Bos (5x), Veenstra (5x), de Jong (5x), Visser (4x)

Documenten

Kadaster.jpg (19-10-2023, 124 KB)

Algemene Informatie

In de gemeente Groningen zijn gedurende de tweede Wereldoorlog twee zogenaamde noodbegraafplaatsen aangelegd, om het tekort aan begraafplaatsen te kunnen opvangen. Beide begraafplaatsen liggen tegenover het Selwerderhof, en tussen de beide begraafplaatsen ligt de Joodse begraafplaats. Helaas moet worden geconstateerd, dat het onderhoud van de beide begraafplaatsen schandalig mag worden genoemd. De gemeente Groningen is hier voor verantwoordelijk. Het minimale onderhoud betekend dat in de zomermaanden bezoekers van Klein Selwerd II zich goed moeten kleden, omdat de berenklauw vooral achterin de begraafplaats weelderig aanwezig is. Deze plant kan ernstige brandwonden veroorzaken, en indien de ogen worden geraakt zelfs blindheid.
Klein Selwerd I is overzichtelijk, en telt nog maar enkele tientallen kunststoffen naamplaatjes, en enkele grafstenen.
Klein Selwerd II daarentegen telt een kleine honderd kunststoffen grafplaatjes en grafstenen, en daarvan is dan ook getracht een plattegrond te maken, zodat bezoekers gericht kunnen zoeken naar de begraven personen. Op Klein Selwerd I liggen ongeveer 526 personen, en op Klein Selwerd II liggen er nog 693 personen begraven. Alleen personen die niet geruimd zijn, of overgeplaatst zijn naar het Selwerderhof zijn in de database opgenomen.
Er zijn echter commerciŽle websites met begraafregister databases, die op een goedkope manier aan de namen van de overleden personen trachten te komen, dus is besloten om alleen de begrafenis datum van de personen in de database op te nemen. Van al die overleden personen, kan in de online registers van het Groninger archief de overlijdens datum worden geraadpleegd.

Informatie: oorlogshistorie@gmail.com

Entree Klein Selwerderhof-2

Foto: Nehemia Mulder

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies