Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginRK Begraafplaats Johannes de Doperkerk Gassel

RK Begraafplaats Johannes de Doperkerk, Julianaplein 2, 5438 AD Gassel

Begraafplaats:
RK Begraafplaats Johannes de Doperkerk
Adres:
Julianaplein 2
 
5438 AD Gassel
Gemeente:
Land van Cuijk
Provincie:
Noord-Brabant
CoŲrdinaten:
51,740697 5,78009
Oppervlakte (plm.):
1.000 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Poos (9x), Derks (8x), Poels (7x), Peters (7x), Stevens (6x), Jans (6x), Huberts (6x), Willems (6x), Janssen (5x), Broeren (4x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Telefoon:
0486 - 870067

Algemene Informatie

De Rooms Katholieke kerk Sint Johannes de Doper betreft een driebeukige neogotische kruiskerk, gebouwd in 1875 naar ontwerp van architect J. Werten en is opgetrokken in rode baksteen (kruisverband). De toren met de hoofdentree telt vier geledingen, heeft overhoekse steunberen en een laag tentdak met balustrade en hoekpinakels. Naast de hoofdentree bevat de toren o.m. een bovenlicht in de vorm van een spitsboog, gevuld met glas-in-lood in een casement dat beŽindigd wordt door een klimmende rand van spitsbogen. Op de toren een korte, met leien gedekte spits met smeedijzeren kruis. Van het basilicale schip zijn de zijbeuken aan weerszijden van de toren doorgetrokken. Het driezijdige koor telt ťťn travee en heeft een driezijdige sluiting. De zijbeuken zijn op identieke wijze beŽindigd, maar zijn ťťn travee korter dan het koor. De bakstenen gevels bevatten enkele natuurstenen details (o.a. plint, afzaten, traceringen, torenbalustrade) en is uitgevoerd met sierfriezen en spitsboognissen. Het dak is belegd met leien in Maasdekking. Van de kerkinventaris zijn onder meer vermeldenswaard: twee zij-altaren (gewijd aan Maria en aan Jozef), preekstoel (1892), twee biechtstoelen (circa 1875), balustrade zangkoor (samengesteld, deels 18de- deels 19de-eeuws), bankenplan in middenschip en zijbeuken, eikenhouten kazuifelkast in sacristie, corpus in sacristie, Pietŗ rechts van ingangsportaal (1912), doopvont (1926), doophek met beeld van Johannes de Doper (laatste kwart 18de eeuw). Het eenklaviersORGEL van F.C. Smits, in 1848 gemaakt, is gaaf bewaard gebleven. Smits heeft een onderpositief voorbereid, maar voor dit tweede klavier geen windlade met pijpwerk geleverd.

Waardering
De Rooms Katholieke kerk Sint Johannes de Doper uit 1875 naar ontwerp van architect J. Werten is van algemeen belang wegens:

de ouderdom;
de bouwkundige gaafheid van exterieur en interieur;
de inventaris die grotendeels uit de bouwtijd dateert en in combinatie met de architectuur de religieus-historische zeggingskracht van de kerk verhoogt;
de architectuurhistorische betekenis van de kerk, met name als topstuk in het oeuvre van J. Werten en als representant van een eenvoudige doch complete dorpskerk en als * wezenlijk historisch onderdeel van het complex waartoe ook pastorie en kerkhof behoren.

Johannes de Doperkerk
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies