Online Begraafplaatsen 3.0
BeginKerkhof RK Heilige Martinuskerk Cuijk

Kerkhof RK Heilige Martinuskerk, Kerkstraat 8, 5431 DH Cuijk

Begraafplaats:
Kerkhof RK Heilige Martinuskerk
Adres:
Kerkstraat 8
 
5431 DH Cuijk
Gemeente:
Cuijk
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,729401 5,883327
Oppervlakte (plm.):
2.600 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Smits (13x), Martens (12x), Arts (11x), Cornelissen (9x), Hendriks (9x), Ebben (9x), Toonen (8x), Peters (8x), Joosten (7x), van Bracht (6x)


Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:
Telefoon:
0485-312555

Algemene InformatieCuijk bezit een markant silhouet met drie torens: één van het vorige en twee van het huidige kerkgebouw. De sacristie van de huidige kerk werd namelijk tegen de toren aangebouwd die overbleef van de gotische pseudobasiliek uit de periode 1485-1520. Deze oude toren is in het bezit van de gemeente en herbergt sinds 1991 het oudheidkundig museum Ceuclum. De bouw van de nieuwe kerk in neogotische stijl begon in 1911; zij werd op 11 november 1912 in gebruik genomen en de kerkwijding was op 1 mei 1916. Zij is ontworpen door architect C. Franssen uit Roermond. Van 2008 tot 2011 is er een restauratie uitgevoerd aan de kerk.

Uit het feit, dat Martinus patroonheilige werd, mag men afleiden. dat de parochie al in de 9de eeuw werd opgericht. Rond het jaar 1000 werd het dekenaat Cuijk gesticht. Het eerste kerkgebouw verrees op de meest strategische plaats van Cuijk: het rivierduin langs de Maas. Hier hadden ook het Romeinse castellum en het kasteel van de Heren van Cuijk gestaan. Deze kerk was opgetrokken uit hout en werd in 1132 verwoest tijdens een strijd tussen de toenmalige Heer van Cuijk Herman en de Graaf van Holland Dirk VI. In 1136 kwam hiervoor in de plaats een Romaanse pijlerbasiliek. Deze brandde in 1480 af tijdens een oorlog tussen Brabant en Gelre, waarna de al genoemde gotische pseudobasiliek werd gebouwd. Na de vrede van Munster in 1648 kwam deze kerk in handen van de protestanten. De Franse bezetting in 1795 zorgde echter voor gelijkheid van godsdienst en bij wet werd geregeld dat de bezittingen van de voormalige staatskerken naar evenredigheid verdeeld moesten worden onder de plaatselijke kerkgenootschappen. In 1799 kregen de katholieken zo hun kerk weer in bezit.een gedeelte van het kerkhof is nu beeldentuin (bt) de oude zerken staan gegroepeerd en zijn vaak slecht of niet leesbaar.
Ook de resterend gedeelte van de begraafplaats is in slechte conditie. ook daar zijn zerken stuk, niet of slecht leesbaar.


Nieuws over deze begraafplaats

Begraafplaats Cuijk mogelijk gespaard?
 - 31-5-2020
Begraafplaats Cuijk mogelijk gespaard, onderzoek naar Romeins belevingscentrum op palen.

CUIJK - De eeuwenoude begraafplaats naast de Martinuskerk in Cuijk hoeft misschien toch niet te wijken voor een hypermodern Romeins belevingscentrum aan de Maas.

De gemeente Cuijk laat de komende maanden onderzoeken of zo'n Ceuclum Archeo Experience center, zoals dit interactieve museum voorlopig heet, ook op palen boven de begraafplaats gebouwd kan worden.

150 graven
Kan dat, dan blijft het kerkhof, waarvan de gemeente sinds 2009 de eigenaar is, 'gespaard’ en hoeven er ook geen om en nabij 150 graven geruimd te worden.

Begin dit jaar presenteerde het Cuijkse communicatiebureau Di-visie een ambitieus plan waarmee het Romeins verleden van Cuijk in binnen- en buitenland gepromoot moet worden voor meer toeristen. Di-visie was door de gemeente gevraagd met een plan te komen voor de promotie van Romeins Cuijk.
Begraafplaats Cuijk, Romeinsbelevingscentrum>
Blikvanger: het experience center met ruimte voor de belangrijkste Romeinse vondsten uit Cuijk, op de plek waar de Romeinen tweeduizend jaar geleden hun castellum (fort) hadden in Cuijk.

‘Waarom juist hier?’
Gevoelig punt: de begraafplaats, met bekende Cuijkse namen als Regouin en Manders, evenals een oud-burgemeester en priesters, moet wijken voor dit enkele miljoenen euro's kostende project. Verschillende nabestaanden van mensen die op het kerkhof begraven liggen, spraken eerder dit jaar in De Gelderlander al hun afschuw uit over het ambitieuze plan: ‘Waarom juist hier?’.

De Cuijkse politiek zegt niet bij voorbaat ‘nee’ tegen het ruimen van graven, leerde navraag eerder dit jaar nog.

Na de zomer
Na de zomervakantie moet duidelijk zijn of ‘Ceuclum’ op palen haalbaar is. In november is het laatste woord aan de gemeenteraad.
bron: gelderlander.nl

 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ